Wednesday, December 15, 2010

di rumah mertua..


note :
ma = ibu dudu.
mak = ibu kuku.

pernah dengar pepatah "sayangi ibu mertua anda seperti anda menyayangi ibu anda sendiri"?
hehe, tapi perasaan itu memang akan datang sendiri ar ;)

selepas majlis bertandang hari tu, aku terus cuba menyesuaikan diri duduk bersama keluarga mertua di banting.. dalam dua minggu jugaklaa.. dua minggu yang x straight sebab ada balik gombak umah ma gak kan, hehe.. cara yang bagus sebenarnye, kalau awal2 duduk sama2, lain kali tak adalah kekok sangat kan ;) wink^^


hari kedua, kuku tanya "okayy tak ni duduk sini hmm~~~"
terus aku jawab "ok" sambil senyum... sambil aku berfikir yang awal2nya aku memang tak ada lah rasa takut sangat dengan keluarga kuku, since pertama kali berjumpa masa risik hari tu, tunang, dan beraya. aku percaya pada first impression aku sendiri, dan first impression aku pada keluarga kuku sebelum ini adalah "mereka tenang... dan tak berbual sangat pasal orang lain.. hihi


malam pertama selepas kenduri tu dan balik dari gombak-ambil-baju-sebab-sebelum-tu-tinggal-hehe , dengan perasaan malu2nyee aku punn pergilah dapur sebab nampak mak sorang2. tanya mak buat apa bla blaa, rupa2nya mak tengah panaskan lauk2 kenduri siang tadi. aku pun tulunglaa... naseb baik cume panaskan lauk je, itu aku reti laa
hee hee walaupun periuk besar2, tetap ku gagahkan jugaaa... mak risau aku penat, tapi xpe, aku ok jekkk... serius aku xrasa penat pun kawen tu, huhu...


note : disebabkan baru jumpe mak 3x iaitu masa risik, tunang dan datang raya, jadi sebelum tu aku xpernah berbual dengan mak. selalu mulut aku macam kena gam.


then malam tu lah baru aku dan mak berbual2, tanya itu ini, mendalami diri masing2 ewahh... tapi mak yang banyak tanya, aku belum tau nak tanya apa hehe...


budaya di rumah kuku adalah bangun awal.. lepas subuh memang satu keluarga x tido balik... memang beza sangat dengan aku dulu.. selalu lepas subuh aku sambung je tidur hee heeee.. baru aku paham kenapa aku slalu dapat sms ngan call dari kuku awal2 pagi buta masa bujang dulu, kof kof.... walaupun kadang2 x berbalas dari aku sebab aku sambung tido.. krooh krohh


sarapan di rumah kuku pun awal.. lepas subuh, mak akan terus siapkan sarapan sambil ditolong oleh kak lina (kakak kuku) dan kak yati (kak ipar kuku)... aku untuk first step aku xterus memandai2 masak sendiri.. aku perhatikan dulu camne2 sambil tulun2 pape yg patut.. masa tu mak dah bancuh cekodok, so aku gorengkan.. tapi sambil buat tu aku banyak perhatikan ar kot2 ada prinsip di dapur yang aku perlu take note ke hehe... menjadi observer dahulu, langkah yg selamat ;)


tapi aku pun memang xpandai masak kann, so tunjuk diri yang sebenar aje lahh ;p


sangat seronok sarapan di rumah kuku.. sebab mak kayakan sarapan dengan makanan yg byk.. sarapan pagi ada lempeng... pastu ada sambal bawang+ikan bilis.. uh suke gile sambal niii, boleh ratah saje2.. baru hari tu belajar dengan mak cane nak buat, sebab aku suke sangat makan hihi... lepas tu selain lempeng, mesti mak akan tambah menu lain lagi.. macam kue teow goreng ke, nasi goreng ke, nasi lemak ke, cekodok ke, pau ke, macam2.. bila dah terbiasa makan banyak menu masa sarapan kat umah mak, terus terbawa2 makan banyak menu masa sarapan di ofis ;P
padahal sebelum tu memang aku suke makan byk menu pun, keke.
hee hee


bila hari berkerja, mak bangun awal gile untuk sediakan sarapan.. bila pergi kerja, aku dan kuku bawak bekal sarapan yang mak masak.. hi hi hi

kat rumah mak, aku xde laa memasak lagi.. kate xpandai sangatkan, tunjuk diri sebenar je la.. hehe.. cume ada lahh masa tu aku ada buat jemput2 ikan bilis+kentang masa sarapan.. tapi mungkin sebab aku segan2 di dapur, jemput2 tu jadi liat.. motip masa bujang buat jemput2 sedap bile dah kawen jadi liat?? saba je lah.


lepas tu ada lahh goreng kue teow untuk sarapan pagi.. dah tumbuk ikan bilis dah untuk rencah kue teow tu.. tapi bole plak aku tambah garam lagi.. terus jadi masin.. hahaha malunye aku

goreng sayur campur pun jadi tawar.. aduh sume x kena, kenapa la aku ni ;p


hari keempat x silap aku, kuku lak yang masak untuk tengahari.. time tu nak cepat, disebabkan aku agak lembab memasak, jadi kuku yang masak.. dia masak laju giler.... tapi sedapppp :D ikan bilis kicap dengan sup sayur letak lada putih... hihihi akan ku ingat sampai bila2


kat rumah mak jugak aku belajar camne nak buat begedil.. mak cakapla bahan2 dia apa, camne nak buat.. camne nak gaul, camne nak gentel2... aku ikut je la step by step dari A sampai Z... sebelum goreng, mak rasa dulu ok x... senang je rupenyee nak buat begedil.. hihi.. gorengan pertama aku adalah gagal... begedil pecah, mungkin sebab aku xmampat2kann begedil tu dulu.. lalu untuk gorengan kedua ketiga dan selanjutnye, aku genggam begedil tu kuat2 sebelum campak dalam kuali.. hehe berjayaaa!! xpecah ;p nyum2


oh mak buat pau pun sendiri.. aku xsempat belajar camne nak buat doh.. tup2 dah ada, so aku nyebok2 je laa tulun mak gentel2 doh tu n masukkan inti kelapa dalam pau... wahh kalau duduk lama kat rumah ni, banyak bole belajar ni.. hehe sebab mak suka buat kuih.

sambil belajar masak dengan mak sambil borak2.. it is nice.. seronok berbual dengan mak sebab mak rajin cerita pasal kuku masa kecik2... aku banyak gelak jek dengan cerita pasal kuku ni.. pasal adik beradik yang lain.. pasal arwah bapak kuku... klau aku gatal mulut, aku korek dalam2 lagi... hehe... mak layankan aje.. ada sekali tu aku tanya muka kuku ikut siapa? mak kata sume ikut muke mak, tp mata kuku sorang je lain.. mata kuku besar sebab x ikut mata mak...ikut mata arwah bapak... lepas tu terus mak korek2 gambar nak tunjuk muke gambar arwah bapak :)



ada sekali tu aku n kuku teman mak ke spital.. balik tu singgah masjid kuku nak solat jumaat... tinggal laa aku dalam kereta dengan mak... tapi aku nak shi2, so ajak mak ke petronas depan.. jalan kaki je
lahh... keluar dari petronas tu nampak nursery.. terus mak ajak masuk... dalam nursery tu mak cite pasal pokok2, nama pokok2.. kebetulan aku memang xpandai sangat bab2 pokok ni.. hehe belajar aje lah masa tu.. hihi..

lepas tu sementara tunggu kuku siap solat, kitorang duk kat
kedai makan jap depan masjid... time ni sambung borak lagi.. hehe.. mak cerita lagi pasal arwah bapak.. mak suke cerita pasal arwah, aku pun suke dengar... cerita pasal kakak.. mak juga mengajar aku tentang ajal.. memberi contoh2 cerita yang relate dengan ajal... mak ajar tentang satu surah/doa (xingat doa apa T_T).. kalau baca doa tu, kite xkan mati pada hari itu.. kalau baca hari2, x mati laa pada hari2 tu.. tapi mak kata kalau ajal dah tiba, kite akan ditakdirkan terlupa untuk baca doa tu.. sebab, ajalnye dah sampai... sungguh, aku teruja dengan pengajaran itu..



di rumah, aku juga x terkecuali daripada ditegur.. walaupun anak2 mak dah besar, tp mak masih menegur kalau subuh dilewat2kan, dan hal2 lain lah.. cam aku hari tu kena tegur pasal mandi malam.. hehee perangai buruk yang aku bawak dari sebelum kawen.. tapi aku ok, xkesahhh, suke jek kena tegur.. aku fikir satu je, kalau kite kene tegur maksudnye orang care pasal kite.. dan kite ini wujud dan adalah seseorang di matanya.. berbanding kalau dibuat dek sahaja.. betul x :D dulu aku pernah kecik hati dengan ketua aku sebab buat dek jekkk ngan aku masa baru2 masuk keje.. tak diberi kerja, x ditegur.. sampai aku terfikir dia ni sedar x yang aku dah lapor diri? kekeke...


mak jugak suka mengingatkan untuk menunaikan hal2 sunat... untuk contoh yang terdekat ni, mak ada pesan beberapa perkara sunat yang boleh dibuat pada 10 muharam esok.. yang aku ingat mak cakap hari tu adalah mengusap kepala anak yatim, berpuasa, bercelak.. erm apa lg ya hehe...


bila mak dan kuku bawak pegi rumah sedara lain, atau sedara datang rumah.. mesti aku kena gelak sebab terkebil2 xpaham apa diorang cakap.. hihi.. bahasa jawa.. adakah xlama kemudian aku boleh berbahasa jawa? ;p


tetibe entry ni habes.. hehe..

mak yang duduk di sebelahku :)


depan rumah mak.
motip kuku tengah tolak kereta sorong? hehe



note : rindu kat ma walapun jumaat dan pagi sabtu hari tu baru jumpe.. haishhh.. hari tu ma kata ayah terbeli nasi beriyani lebih sebab lupa aku dah tak duk sekali.. wuuuu.. ayah..











11 comments:

nurul azida ahmad said...

bestnyer. dd, tnye la mak kuku, ape doanya. hukhuk.

wirdati said...

seronok bila mak mertua syg kan.. tahniah..

~aL!n~ said...

seronok baca entry dd..huhuhuhu

iedayah said...

Tu tndenye ayah u rindu kt u dear..=)

Queen said...

akak sepanjang duk umah mama tak pernah memasak....ade sekali je..tu pun masak sayur je..

bukan tak pandai masak..tapi org rumah tu lagi pandai masak...pastu tekak plak memasing cakap mama masak je sedap..lagi la aku tak masak..tolong je...

walaupun tolongtu dah lebih pada memasak..sebab mama pantau je..tetap kalau org tanya sape masak akak cakap mama masak...muehehehhe...motif?..
kang kalu tak sedap takdela kene..muehehhehehhehe

kalau balik rumah cik memang cik la masak...bile lagi time nak merasa kan mak sendirik masak...cuma kalau die penat..baru akak masak..sian plak kat die kan.. =)

indahkan hidup berumah tangga..sebab kita kawen bukan dngn hubby je..tapi dgn familynya sekali.. =)

akak yakin dd akan cepat mesra dgn ma...sebab dd ni baik budaknya.. =)

dd dudu said...

{zida}
okiee nanti dd tanye balik ehhh

{wirdati}
sy syg mertua saya, hehe

{alin}
yekee huhu makasih eh :)

{iedayah}
kan :) sob2


{queen}
ahaha kelaka je part akak n mama akak tu.. kuikui

terpandang lama kejap kat ayat akak yang baris akhir tu.. nak terharu bole? wuwuwuwuwu tetibe

tq kak nik :)

aYeNz said...

sonok lak baca..hehe
tp kyen da lama kenal mak apiz..camana ni..? x terasa keindahan lak nnti ke? wuu wuu..na'udzubillahimindzalik..

ngeee..pasal masak..mmg kene blaja dgn ibu2 ini..sbb dorg lg biasa dgn masakan yg anak dorg makan..huhu..

mak dd baik..untung dd dpt mak n ma dua2 baik..kyen pun sama..haish nk sama juga..haha..

apapun, hidup awal perkahwinan ni mcm satu ujian buat 2 org yang baru disatukan..kat sinilah kita akan lebih kenali hati budi dia..wpun da btahun bcinta..xsama..cuma apa sekalipun kena bawak tenang, bbincang n mgalah..wuu wuu ..(mcm da kawen lak aku nih)

tp dgn kenal dD..insyaAllah rumahtangga aman n ceria salu (dgn sinchan kah..terigt komik dD)..sbb salunya ppuan kene byk mngalah dalam phubungan dan blembut..apapun..teruskan menulis..nk baca lagi..hahaha

aYeNz said...

dD..nnt nk mntk resepi pau mak dD eh..hehe

dhilaaziz said...

haha seronoknya kaweeennn!!!! :D
nak kawen jugak mcm ni (/^0^)/ weee!

*kesian ayah long rindu :(

nekopachi said...

ooooooOOOOoooo padanlah kri suke masa main deco cookies aritu! ikut maknye, so nice!

dd dudu said...

{kakyen}
kakyennn makasih bagi comment yg panjang, dd simpan sume kata2 kak yen itu ok ;)

hehe kakyen dah kenal lama mak apiz ok arrr, dah get along hihi

dd sincan kah? kekeke

nak resipi pau mak? hik hik kasi dd belaja dulu okayyyyyyyy ;p nanti wat entry masak2 laakk, wah so dewasa~ hew hew


{dhilaaziz}
eeei budak kecik ni. x abes belaja lagi mana bole kawen ;p hew hew

kan, kakngah mai ar dtg umah teman maklong ayahlong


{nekopachi}
ahaahaha teori yg menarik! ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...