Friday, January 21, 2011

begitulah..



Salam sume..

tengah lunch hari jumaat ni, break yang panjanggg gitu.. sangat sunyi ofis skg ni, xtau ada org x, aku malas nak berdiri tinjau ada org x...


sebenarnye sekarang tengah ngantuk, nak je tidur atas meja ni haaa, naaaakk je letak kepala atas meja.. tapiiii takut awning tudung rosak. bole? hee hee keselamatan awning tudung diutamakan hee hee

aku x keluar ke mana2 pun.. ada kerja yang xsiap lagi, nak siapkan jugak hihi

plus.. aku ada bawak bekal nasi goreng malam tadi, banyak lebih sebab ingat akan ada tetamu malam tadi *panjang citenye...


dah makan bekal tu pagi tadi, tapi tengahari ni still ada lebih.. sebab sebenarnye
ingat bawak banyak bekal hari ni nak kasi kawan2 join makan gak, tapi selepas mendapat gurauan masakan-dd-mesti-xsedap-sebab-tengok-rupa-bawang-pun-buruk terus xjadi nak keluarkan bekal dari paper bag untuk dihidangkan pada kawan2 :( sentap tau... bab2 masak ni sensitip tau lepas kawen sebab aku sedang dalam proses pembelajaran, bagila saya peluang crying


tapi silap aku jugak pergi publish gambar bawang sendiri hari tu siapa suruh.. rasakan..



tapi ada bagi wewe satu bekal nasi goreng tadi, kite tau wewe mesti makan punye haha, ok wewe xpayah comment sekarang tau, hahaha sebab aku xreti bajet bahan untuk nasi yang banyak, so agak kurang rasa di situ sini kan kan.. ;p selalu goreng nasi untuk 3 orang (ma ayah anak) diorang kate sedap, hehe sebab reti bajet untuk nasi siket kan ;)

nanti nex time aku bawak bekal nasi goreng yang aku dah yakin sedap baru ko comment ok?? big grin

hari ni punye x payah comment masakan eh, ekceli tu dudu+kuku yang buat, terima kasih sebab sudi makan bekal dd ~(^,^)~


note :
ma = ibu dudu
mak = ibu kuku



cakap pasal masakan ni kan... teringat hari tu aku tersedu2 dalam bilik kat rumah mak di banting.. hihi ceritanya, aku ni kononlaa ter'rajin pulak kan nak buat sambal ikan.. nak buat macam resipi ma, dia macam asam pedas tapi bukan asam pedas yang cair tu.. die macam sambal lah tapi ma panggil ikan masak asam... sebab sambal yang ada asam jawa kot, entahh... ok silap aku patutnye kalau nak buat eksperimen, buatlaa kat umah sendiri kan, tapi aku ni hamik ko buat eksperimen kat rumah mak terus... lepas tu bila cuit kat sudip, rasa x sedap, x jadi... terus muka pucat gile... rumah rasa macam dah terbalik 180 darjah... pastu rasa guruh berdentum, hujan lebat melimpahi kepala.. kecewa bagai nak gila...


..
..
..
..

"mak.. yana nak buat kuah ikan.. tapi x jadi.. kite makan ikan goreng dengan paprik je la eh mak" sad


mak pun cube kat sudip... "ooo cili x cukup masak ni.."
tapi mak rilek je, cakap xpe, jom makan sekarang.. *bersyukur dapat mak mertua yang tenang

pastu kak yati pulak rasa "oooo jadi la ni, tapi kena tambah gula..."

akak.. saya tau akak nak pujuk saya kan :(

lepas tu aku senyum..
"mak akak makan dulu eh... yana nak tunggu heri makan sekali" *masa ni kuku tengah mesin rumput kat luar..

kire macam aku yakin aku berjaya x tunjuk kesedihan depan mereka.. lalu aku pun pergi lah ke luar rumah... tengok je kuku sambil daku menongkat dagu, pandang dia yang sedang khusyuk mesin rumput...

gambar ulangan ini perlu untuk menambahkan mood cerita



nak ngadu memang xdapat laaa, bunyi mesin tu kuat gile... lepas tu mak keluar jenguk aku dan kuku.. "alamak bahaya ni, air mata dah bergenang ni" .... masukkan air mata balik, masukkan balik..

layan mak borak jap, lepas mak dah ke dapur semula, aku terus zupppp masuk bilek... msj ma kat gombak cakap aku rasa malu buat sambal ikan x jadi... lepas tu ma reply "ma pun malu dengan yana.." bole??
crying

terus air mata laju je.. rasa x puas hati pada diri sendiri.. orang lain kalau kat blog selalu tulis dia masak sedap laa jadi laaa bla bla.. tapi aku ni selalu terbalik dari orang lain... sedih sedih! yang paling sedih, aku tau aku reti masak... aku selalu masak menjadi.. tapi bila nak hidang kat orang lain, mesti x jadi!!! rasa geram kat situuuuu arghh....

lepas tu... kuku pun masuk.. lepas tu... *sambung la sendiri ;p


..
..
selepas itu aku pun tenang... dan makan.. siap bertambah2 macam x de apa yang berlaku hee hee



pagi sebelum tu, aku ada belajar buat kek gula hangus dengan mak.. hehe... padahal dulu ma kat gombak selalu buat kek gula hangus sebab feveret ma, tapi aku x pernah amik tau camne cara buat, sebab ma selalu buat masa aku pergi sekolah atau kerja *alasan

mak pulak sekarang selepas operate mata hari tu, mata x digalakkan untuk kena asap sangat tau... so pagi tu aku buatlaa kek gula hangus ikut ikut step by step yang mak sebut... laa kacang je rupenyee... hihi... lepas tu bila dah siap, mak rasa... mak cakap "sedap... tengok lubang2 ni cantek jeeee.."

waaahh sangatttt hepiiiiii \(^,^)/



oh cuti semalam sangat best... bukan best apa, sebab sepanjang hari duduk di rumah... berdua ;p .. pagi2 bangun buat lunch bihun goreng... letak je laa apa yang ada, sebab kat umah xde bahan basah ;p lepas tu cuci2 kat dapur siket, kuku basuh baju, aku buat keje opis bawak balik rumah... kuku lak main game... x abes2 game dia ;p lepas tu masak untuk lunch pulak, buat ikan bilis+kentang masak kicap, sardin, lebihan sup kentang semalam... layann~~~~ makan bertambah.. hihi...

lepas tu sepatutnye gi rumah lina, nak tulun pape persiapan kawan die, tp xjadi sebab tetibe adik lina dtg bla bla..

so aku sambung buat kerje opis.... laptop dan sume dokumen letak atas meja makan, betul2 sebelah tingkap yang xde langsir... bukak tingkap, perghhhhhh layan habesss angin kuatttttt sambil buat keje~~~~


kuku cam biasa main game ;n

malam lak sambil layan cerita tiramisu sambil aku kopek ikan bilis, kupas bawang... nak buat nasi goreng jek tuk santapan malam ;p

hoho cuti yang berkualiti ^_^


*lagu sampingan harian adalah iringan batuk kuku ;P





14 comments:

aDieyZa said...

dd, jgnlah sedih2 yer.. zana pun xde lah pandai sgt masak.. selalu gak mintak resepi dgn mak & mak mertua.. slow2 k, lama2 nnti pandailah..

wah, dah pandai buat kek gula hangus.. bagi resepi dd.. hehehe..

dd dudu said...

{adieyza}
zana cepatnye comment ;p dd xsempat pun nak semak baca balik entry ni ;p

hew hew hew

tq eh zana.. makasih bg dd semangat!! (nanges yang over)

hahaha xpe, chaiyuk mari berusaha


oh nakk resipi eh, bole jekkk, nanti org tanya kuku leh bg x ;p

dd dudu said...

ja maaf maaf aku terpaksa dilit comment ko :(

maafkan aku :(

ja_on_seven said...

takpe.. lain kali boleh cube comment lagi

iza said...

xpe dd..sy pun budak br belajar..nyesal plk dulu ank dara xnk belajar msk..hihi
tp mak sy pesan klu kte msk ngan ikhlas, apa yg kte msk akn sedap..
chaiyok!!!

Ciare Baha said...

usaha lagi!! :)

Einna said...

tak pe dd, mula2 mmg macam tu.. lama2 nnti pandai la masak... kalau tak tau selalu bertanya dgn mak @ mak mertua... jangan sedih, cuba lagi...

Madam Amie said...

hihihihihi... DD.. akak x nak komen banyak.. nak sengih2 je... hihihiih.. (alaaaa banyak masa lagi nk belajau.. sabo2 yek)

Anonymous said...

ok la tu,bleh gak masak...usaha lagi...chaiyuk!!

Untung dd dapat MIL yg baik dan memahami....

-husna-

veesakura said...

dd, nak tanya OP kamu fuad topa kan? boleh x emelkan bagtau bape die charge? just nak tau range price die. tq ea.. dolphinvee_winter@yahoo.com

lina said...

dd, takpela baru2 belajar masuk dapur mmg macam tu. Kdg2, selera orang beza. Tak semestinya yang kita nampak masak best, tu best bagi org lain.Takpe. cuba lagi.

dd dudu said...

{ja}
uhuk uhuk sori jaa

{iza}
hehe makasih iza! :D

{ciare}
gulp

{einna}
u r so suwit, tq yaa ^^ cuba lg!

{madam amie}
alaaa kakk, sengih yee ;p uhuk2


{husna}
hehe Alhamdulillah sangatt ^^

{veesakura}
jap ehh kite emel


{lina}
makasih kawanku. mmuah mmuah

Queen said...

alolololo..ciannyer die... =)
dd kene syukur tau..tak kene kutuk ke ape... dapat yang memahami...
biaselahtu...akak kalau dah lama tak buat sambal pun jadi gitula..tak garing la.. takmasak la.. =)
so jangan sedih2 k!...org lain tulis kat blogyang jadi je..yangtak jadik masuk tong sampahtak kira..tak tulih..hehehhehhee


akak masuk dapur mak mertua..kalau tak kene kutuk tak sah...ahahha..lama2 akak jadik assistant je..malas dah nak masak2...kalau masak kat rumah..tanya yabang..dah sedap dah..siap kawan opis mintak resipi..hantar rumah mak mertua..kene kondem....lagi sedey tau..tp akak buat pekak je..sebaaaabbbbbbb.....suami akak suke..ok la kan..sampai gemok2 perot die...ha...itu tanda die senang hati..

ok!...

so..kebahagiaan rumah tangga tak terletak pada sedap tak sedap kita masak je...terletak pada hati.. =)

dd dudu said...

{kak queen}
akakk sukenyee baca comment akak hihi^^

ooo diorang x gtau kat blog eh klu masakan yg dibuang dlm tong sampah heeeeheeeeee

teruss hati rasa bessss, yehhhhhhhhhhhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...