Tuesday, January 4, 2011

saya tinggal di putrajaya



- saya panggil picc tu ufo, hehe. sebab macam ufo, espeseli bila malam kalau lalu nak balik rumah, nampak macam ufo berlampu yang bersedia untuk tercabut dari dasar dan terbang ke atas. hihi

UFO!! bersedia untuk terbang (^^.)/



- xtaulaa nak rasa bes x pemandangan balik rumah hari2 nampak bangunan2 di putrajaya. kadang2 rasa "waahhh korporatnyee kehidupanku... " *sambil kembang kuncup hidung

kadang2 rasa "kesiannye.. ini je ke yang aku nampak?"


- kedai runcit paling dekat dengan umah adalah dekat Desa Pinggiran Putra *nangesss...
seketul perumahan yang tetibe ada kat situ, betul2 pinggir hihi.. leh kire berapa bijik kedai ada kat dalam tu.. pernah gak laa kitorang 2 beli burger kat situ.. hari tu pernah terjalan2 sampai ke dalammm, ada kampung2 lagi rupenyeee...

tapi hari tu kitorang pernah gak gi KFC kat Dengkil.. lagi dekat rupenyee rumah kitorang dengan Dengkil berbanding ke presint2 lain..

hari tu borak ngan wewe, wewe kata kat Desa Pinggiran Putra tu dulu org asli tinggal... dulu masa nak bangunkan putrajaya, kontraktor nak ratakan bukit2 kat situ, xlepas..... wah mistik nyeee....
jap lg aku gugel..



- ok dah gugel sejarah putrajaya... rupe2nyee, dulu putrajaya tu kawasan bernama kampung Prang Besar. kampung orang asli ar.. nama prang besar tu sempena nama ketua orang asli situ yang ada ilmu harimau tanah hitam. tahun 1962, Felcra dah bukak ladang getah kat situ, so masa tu laaa penempatan makin berkembang..

yang misterinya Prang Besar ni, ada satu tempat yang berbukit - kawasan perkuburan orang asli (skg dah jadi presint 4) .. dulu ada kontraktor nak ratakan kawasan bukit ni tp xlepas sebab kubur orang asli kuat mistik dia, xleh dibersihkan. pastu penulis tu cakap klu pergi presint 4 boleh lah tgk bukit serta batu yang seakan2 harimau hitam.

source : here

ooo ade ekkk??? presint 4 kat mana ehh???


- umah aku dah ada jiran!!!!!! hihihi

hari tu masa mula2 masuk, dekat tingkat 13 wing aku tu, memang aku dan kuku je laaaa satu2nyaa mahkluk yang ada. kalau dari jauh tengok blok aku malam2, satu lampu je yang bukak kat tingkat 13 tu... hihiiiiii.......... aku pun xtau mana datang keberanian itu. masa tu parking pun senang sebab berapa biji kereta je yang ada, kata pioneer kan hihi. tapi makin lama, hari demi hari, ade jeeeee lori perabot yg masuk blok aku tu. dan sekaranggg nahhh!! hanya dalam beberapa minggu blok aku dah ramaii orangg..... parking pun dah susahhhh nak dapat yang dekat2 lif... wing tingkat 13 pun dah ada 2 ke 3 unit rumah yg dah duduk.. dan yang paling penting, semalam aku dah ada jiran depan rumahh..... x sangkaaaa heeeeheeeeeeeeeeeee...
sepasang suami isteri gak... wah lepas ni leh laa main tukar2 makanan yeee ;p ada hatii ;p


- hehe aku suka basuh baju dekat rumah. walaupun sebenanye kuku yang selalu basuh baju
hee hee


suke sebab tempat basuh kat luar.. angin sepoi2, leh feeling2 iklan syampu... rumah aku pulak hujungggggg sekaliiiii, soo memang rasa heavennn gileerrrr kalau lepak tempat basuh baju tu. sidai lama2 pun xpe, heeeeheee..... sambil pandang ERL lalu, bole??? tapi kalau tengah2 malaam, x berani laaa pandang rail ketapi, heheheehe terbayang terbayang.....





12 comments:

aDieyZa said...

dd, dulu zana pun rasa apa yg dd rasa.. bezanya zana tinggal sorang masa tu.. seram bila level tu kita sorang jer yg duduk.. hihihi..

dulu nak parking senang, skrg kena jln jauhhhhhhhh sbb parking penuh.. lps pkl 6ptg jgn harap nak dpt parking dekat2 dgn blok umh..

JIVEBUMZ said...

bestnya environment umah dd.. nyaman terasa.. umah akak tingkat 12 jer tengah2 lak tu.. so far ok la duk kuartes gak.. save bajet maa

biku said...

dd..washing machine ko sama mcm aku punye. hehehe..aku pun pernah dgr yg pasal kwsn tanah kubur yg xleh nk rata tu. tp aku terbayang kt presint 5.hahaha

Cik Seni said...

dd...

rumah ko 'TINGKAT 13'???

hik2... ;p~

ja_on_seven said...

wuhaaaa...

takutnye bace entry ko neh.. aritu aku g taman alam rimba (kot?).. naik kete.. kawasan tu berbukit2..tibe kat satu kawasan tu rase cam sunyi jek.. ohh..terus blah..tak berani nak terus lagi..

Ogy said...

presint 4 hala nk ke opis akak le dd....hik2..opis akak kat banggunan KBS tu....

dd dudu said...

{adieyza}
zana penah duk tingkat sorang2? wuwuwu beraninyeeee

{jivebums}
hoo umah akak tingkat 12?? tingginye kite 2 kannn, saba je lahhh

{biku}
eh motip tersama??? heeheheheheheeheh besnyee same ngan bikuuu

oit motip pk kubur tu kat presint 5? x bole x bolee, umah aku tuuuu ;p aku pun xtau kubur xleh rata tu katneeee


{seni}
cissss mungg ;p

berjangkit ngan kawan ek.

{ja on seven}
taman alam rimba katne??
uih takut gak klu camtu


{kak ogy}
akak presint 4? akak tau la eh kubur org asli tu katne, hehe

BrightEye said...

dd duk persint mana ek..? BE kerja kt putrajaya..rs boring asyik mengadap bangunan yang sama je.. Mall pun Alamanda je, sampai lunch pun sanggup g kt The Mines..hehe

dd dudu said...

{bright eye}
dd duk presint 5, betul2 dekat dengan PICC, Pullman.

haha mesti BE dah keje lama situ, tu yg busan. tp tu ar putrajaya ni ada satu je mall, sadis.......

Anonymous said...

Alo.. Untuk pengetahuan luu.. Orang kt Putrajaya ni majoriti semua pendatang x tau dr pd mana, termasuklah lu.. Wa tgk rumah lu cmfrm kuarters.. Bandar sangat ker!! Lu xpyh nk komen bnyk2 pasal desa pinggiran putra ke tempat asli ker asal usul Putrajaya ker apa2 lah.. Klu stkt kuarters yg lu dok 2 x pyh nk ckp bnyk ( berlagak) wa rasa lu tekjot budaya ni.. Kampung kecik yg lu jumpa 2 Klu lu terasa cm nk duduk kwsn 2 lupakanlah wa rasa gaji lu x mampu nk bayar n rumah2 yg kt dpp 2 wa rasa Lu x mampu nk beli.. F.Off..

Anonymous said...

Orang kerajaan yang dok kuarters tak payah blagak sgt ok,
Pendatang kat putrajaya ni ramai sangat Perasan URBAN ingat asal usul apa barang dok kuarters, orang macam kau dapat la view kubur. Tak Perasan ker.....

dd dudu said...

{anonymous}

Salam. minta maaf sangat pada cik sebab entry saya yg 2 tahun lepas ni dah buat cik terasa hati/marah.

Saya tulis mengenai dpp masa saya baru menginap di putrajaya dan saya tulis berdasarkan apa yg saya lihat dan fakta yg saya jumpe di google. bukan untuk kutuk2 atau menghina. cume rasa tempat tu menarik untuk saya kenal.

skang 2 tahun berlalu. saya sendiri hantar anak saya ke taska di dpp. umah2 di dpp memang cantik2 dan besar belaka. ye, saya xlayak dan x mampu duduk di rumah tu. org mcm cik je yg layak :) sy layak duk umah yg view kubur je.

terima kasih sebab berbudi bahasa.

dengan rasa rendah diri, sy minta maaf sekali lagi ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...