Wednesday, February 9, 2011

hehe salah fikir



dah lama x pakai shawl.. tetibe malam tadi masa nak gosok baju+tudung gataiii gi amik shawl dalam laci pastu gosok..

pastu pagi tadi selalunyee sebelum kuku siap, aku siap dulu, tapi pagi tadii aku xsiap2... henbeg pun xkemas lagi... duk gigih melilit, bukak balik, lilit, bukak balik.. failed ok ;)) last2 dengan kuku tulun betol2kan lilitan ku, bole?
hee hee

gamba muke dah siap pakai shawl adalahh koserrr nak amik ;p



anyway nak tahu x, aku masih dalam proses pembelajaran untuk tangkap bahasa2 yang mak cakap kalau balik banting tauu (bahasa jawa).

tapi so far ok lahh, sebab aku rajin je tanya dan buat muka konfius kalau aku tak paham kan.. cume ada satu kes ni, dimanaaa lama jugaakk laa aku salah paham heeheeeeee


minggu awal2

diana : "mak nak pergi mana?"
mak : " mak nak pergi si norman, ada kenduri bla bla"
diana : *dalam hati "ooo mak nak pergi rumah si norman"


minggu seterusnyee

mak : mak pergi si norman.."
diana : *dalam hati "oooo si norman buat kenduri lagi"


minggu seterus seterusnyaa

mak : "tadi mak pergi si norman dapat berkat ni" *sambil tunjuk ke paperbag dan bungkusan nasi berlauk (berkat dalam bahasa jawa merujuk pada tuan rumah kenduri bagi kite makanan2, bukan doorgift tauu tapii alaa paham2laaaa kann klu ada jiran buat kenduri kan dia bagi kite lauk kan, paham x paham x

diana : *mula keliru "rajinnye si norman ni buat kenduri"



minggu seterus2nyeeeeeeeee

diana : "mak nak pergi mana?"
diana : "mak nak pergi si norman... bla bla .. kawen bla bla"
diana : *dah rasa gusar.. "kenapaaa si norman ni asik buat kenduri kawen jeee
crying "



si diana tu pun mula berfikir dan berfikir
thinking.... dan satu hari didalam keta, si diana itu pun bertanyaaa pada suaminyaaa

diana : "mak asik sebut nak pergi rumah si norman jekk.... si norman tu pak sedara ke?? ke bukan?? ke bukan nama orang?"
suami : "sinoman tu rewang laa, tolong2 kenduri"


oooooooooooooooooooo sinoman... bukan si norman....

hik2 lamanyaa salah paham, puk2 pada diri sendiri


sekian. :D





28 comments:

pestisid said...

haaaaaaaaahaaaaaaaaa lama gile kotttt ko salah paham...kihkih..

Ogy said...

hahaha br tauuuu jugak...

aDieyZa said...

dd, even zana ada darah jawa tapi zana pun x pernah dgr sinoman tu..

sbbnya mak abah x cakap jawa kat rumah.. kalau blk kg umh nenek jer cakap tu pun bukan depan zana & adk brdk.. hihi..

tapi berkat tu zana tau.. hhihi..

baru nak tgk dd pakai shawl.. xde pic eh?

Apple Cute said...

dd nak tgok dd pakai shawl...uplad la..hehehe mesti cun punyer..

baru tau sinoman gak..

aYeNz said...

adehh...lama btol tgu dia update blog kali ni..
lps ni kyen pun kne blaja bhs jawa nenek apiz gak..
tp sblum itu..nak fasih dgr loghat nenek kyen dr trengganu n bhs ibunda sndiri dlu..bhs melanau..hahaha
kyen sibuk je nk blaja bhs org lain..bhs sndiri xpass2 lg..adui laa

dd dudu said...

{pestisid}
haii lisadariparit

hehe tetibe

{kak gee}
akak org jawa? ;)

{adieyza}
ooo berkat zana tau kire ok laa.. berkat tu dd baru tau minggu lepas hihihi

nak tgk dd pakai shawl? ;p alaaa segannyeee hahaha cam sememeh gitu

{yuyu}
motip nak tgk aku pakai shawl?? puk2.kat oas dulu penah jekk aku pakai ;p

haha

{kakyen}
ooo smlm dd EL laa kakyen hehe.
ooo apiz org jawa????

iza said...

sy org jawa..tp suami org jawa yg xberapa nk jawa..tp dia suka wat2 paham apa org ckp..pdhal dia xpaham pun..

ummu athiah said...

dd, sme la kita...umu pn slalu xpaham ble femli anas sembang2...dorg ckp jawa pekat sgt...smpai xpaham...kdg2, anas jd translator yg xbrtauliah...hahaha

tp anas jahat, slalu kutuk2 umu dlm bahasa jawa :(

aYeNz said...

apiz x..tp mak dia..
dia org...emm..emm..emm..

rosealley said...

kihkih, rajin tul si norman tu kaaan;p

dd dudu said...

{iza}
ooooo hihihi cube tanya suami tau x maksud sinoman ;p hehe

{umu}
laa yekeee umuuuu...
erm klu sedara sesama sendiri dd pasan mmg dorg ckp jawa. dd diam jek sbb x paham kan.

ooo xpee umuuu, umu kutuk anas balik dalam bahasa inggeris ;p haha tetibe


{apiz}
motip kak yen emm emm? hahaha
waaahh bb mesti comel. kacukan melanau+tengganu+emm emm emm


haha matik dd cakap pasal bb plak. larikk~~~

Apple Cute said...

wow ummu muncul la..ummu update la blog...ala tu pakai shawl b4 kawen...nak tgok lepas kawen plak...kan ade sentuhan suami...hiks ;)

Ciare Baha said...

DD LAWAK GILA OKEEEEYYYY. AKU NAK PAKAI URUP BESO SEBAB LAWAKNYAAAA... CAMNE KO BLEH SALAH PAHAM YG SGT COMELLLLL ;)) ;)) ;))

WUUWUUU GELAK SAMPAI MENGALIRKAN AIRMATA AKU DIBUAT ENTRY KO NI....


dd, aku nak pegi sinoman...nak ikot x? ;p weeeee.....lariiiiik ;))

F.A.R.A.H. deeb said...

Hahahahaa... mmg lawak!

dd dudu said...

{yuyu}
yuyu puk2 agak sengal reason mu haha

umu puk2 mmg lama betul umu xupdate blog. motip? hehe


{CIARE}
OOO GELAKKKK EKKKKKKK HEHEHEHE

{farah d.e.eb}
hai kak farah, lama xjumpe akak heeeheee

dd dudu said...

{rosealley}
cessss perli naaa ;p

Atiqah Adnan said...

heheh alahai sinoman..
seb baik dd tak jawab apa2 dekat mak tuh.. just haa.. haaa.. cakap pun dalam hati je.. hehe

jihan musfirah musa said...

hehehe klakanyer baca entry yg ni...jihan pon mak mertua orang jawa jugak tapi sebelum kawen tu memang dah paham sikit2 bahasa2 jawa ni cumer tak reti nak cakap balik...sib baik tak jadi macam dd hihihi..;p

dd dudu said...

{atiqah adnan}
tu laaa seb baikk, heheeeee

klu dd jawab "si norman tu yang mna ye? adik mak ye?"

xke malu hahahaha


{jihan}
jihan tau laa eh word sinoman tu heeheeee

iza said...

dd tlg r tnya kat dia..dia ade kat situ..hahaha...klu sy yg tnya sure dia ckp dia tau..cma malas je nk jwb..

dd dudu said...

{iza}
uik sy sudah keliru. sy kenal suami iza ke??

ni iza mana??

ada kat situ tu situ tu katne :D

-si blur-

iza said...

dia dh blk lah..esok je dd tnya..hihihi
aceli sy xknal dd..dd pun xknl sy

dhilaaziz said...

hahahahahahahah kelakar la kak diana nih :P
ooo pelik jugak si norman ni kaya sangat asek2 buat kenduri. cis. sinoman rupanya~~

dd dudu said...

{iza}
iza, nak teka bole?
hubby iza yang start ngn huruf F eh? ;p


{dhilaaziz}
kakngah dah abes packing? puk2

pestisid said...

DD tak mau pegi simemey plak ke? kihkih tetibe teringat sms ko yg lambat pikap 15menet lepas chat ngan ko..ape daaa..

dd dudu said...

{pestisid}
cessss puk2 mule2 xnampak relationship antara entry sebelum ni dgn entry selepas tu heeheeee

kebetulan ok, mule2 si norman,l lepas tu si memey

hik2

Queen said...

hahahahaha....yang ni memang lawak habesla....hahahhahahhha

akak pun ingat norman tu orang...hahhahhha

dd dudu said...

{kak queen}
akak org jawa x ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...