Friday, February 18, 2011

sinoman dan kenduri di banting



uolsss masih ingat sinoman tu apa x? hehe kalau masih ingat baguslahhh.. yang x ingat atau xtau, bolelaaa cari2 balik entry lama iols ;p

hak2

Salam semua *motip baru bg salam?

lately ni asik cite pasal kenduri je kan, sana sini. kalau yang memilih entry x mo baca entry aku selain entry pasal ayah, mesti dah bosan dah, sob sob sob.

nway hari ni pun nak cerita pasal kenduri lagi ;p

dah berkawen ni kann.. aku perlulah menyesuaikan diri dengan budaya2 di kampung kuku di banting.. sebelum kawen, memang aku tau dah yang saudara2 kuku dan jiran2 kuku memang selalu buat kenduri, dan setiap kali kenduri mesti kuku akan hilang kejap x reply sms aku sebab dia tinggalkan henset dalam almari sebab dia nak pergi tolong2 orang kenduri macam basuh ayam ke angkat2 barang ke, masak2 ke, goreng ayam ke hee hee

tapi sekarang aku tidak akan merasa kuku hilang lagi sebab sekarang aku dan kuku akan bersama2 pegi kenduri sinoman hehe. tapi aku buat keje orang perempuan laaa, tapi adalah jeling2 siket ke belah laki sana ;p


12 februari lepas selepas wedding kakyen, kitorang lepak2 umah gombak jap, tido2 petang jap, pastu kitorang balik banting sebab 13 februari ahad tu ada kenduri, pakcik kepada kuku anaknye nak kawen. oh yee, kalau jawa gelaran pakcik sume panggil Wak (lebih tua) atau Paman (lebih muda) tau.. manakala kalau makcik dipanggil Wak juga (lebih tua) atau Bibik (lebih muda).

so malam tu lepas Isya, aku, kuku, mak dan kak lina(kak ipar) pergi sinoman kat rumah Wak.. naik moto hihi.... pertama kali naik moto ngan kuku ^_^ walaupun dari zaman dulu2 lagi masa kuku bujang lagi kuku dah pakai moto, tapi aku x penah merasa membonceng belakang dia, kof kof kof. dah kawen inilaa kali pertama merasa naik moto ngan kuku. asalnye dia suruh aku duduk secara mengiring, bole?

"xnaklaa... nanti terjatuh tergolek pastu kene tinggal" wuwuwuwu...

pastu aku sambung..

"jgn risoo.. orang ada pakai seluar panjang laa kat dalam... heheeee" *sambil angkat kaki tunjuk seluar panjang kat dalam untuk lindung betis terdedah klu naik moto


rasanya mak memang dah biasakan anak2 untuk pergi sinoman laa xkire laa siang ke malam ke... yang penting kena tulun2 jugak... aku honestly sebelum ni xde pengalaman sangat... orang bandar kan ;P

ma turun tulun2 orang flat yang nak kenduri mana penah aku ikut ;P kalau balik kampung pun kalau ade kenduri pun, aku tulun yg macam2 budak2 tulun je setakat isi telur dalam bunga ;p pintal2 bunga manggar ;p tu je lah keje aku ;p kalau kawan2 kawen pun, lebih pada tulun2 ala2 yang macam tu jugak ;p

kire ini memang kali pertamalah seumur hidup aku rewang versi berat2. hehe

aku buat apa tau malam tu bersama mak dan kak lina? aku dapat tugas kupas bawang putih uolsss... kemajuan kemajuannn hehe... naseb baikklaaa dapat bawang putih, kalau bawang merah, memang nangesss akuuu.. bukan nanges sebab pedih kene air bawang tapi nanges sebab malu/takut kalau nanges, bole? ;p


siap laaa separuh besen bawang putih hee hee tapi kalau ada pertandingan longgokan kulit bawang siapa paling sedikit, akulah pemenangnye hee hee
memang pun, jauh beza ok dengan longgokan kulit bawang mak dan kaklina
rolling on the floor


lepas tu tulung masukkan makanan dlm goodies bag.

apa yang aku perasan orang jawa kan suke bagi makanan byk2. hehe tengoklaaa dalam gambar ni setiap sorang dapat sepapan kuih tart dan sebotol nata de coco. biasanya aku akan dpt seketul je tart or kuih ke ape kan, ni hamik ko sepapan terus hik2.


aku teringat pernah berbual dengan mak dulu.. mak cakap pasal masa wedding kuku tu, mak risau jek dengan apa yang mak bg dalam gudi bag tu, kesiannn orang datang jauh2 bawak balik air botol dan kek ceklat je? *time tu aku gulp.. hari tu wedding kite, kite kasi telur je mak kat sume orang uhuk2 hee hee


dulu masa kuku kate nak bagi kek ceklat, air kotak*plan asal bukan air botol bla bla.. aku ingat lagi aku cakap "wahhh mewahnyee siap bagi air kotak" *dalam hati cakap "macam hari sukan lak" ;p .. hehe padahal memang diorang camtu. akan bg makanan byk2.. sebab tu bile air botol dan kek ceklat jek, mak dah risau orang jauh2 dapat macam tu je, kire macam siket laa



ok sambung kesah sinoman..

esok nyee pagi2 lagii masa subuh aku dah mandi sebab lepas sarapan kitorang terus nak kerumah Wak lagi nak sinoman lagi.

tangkap tangan dia, tangkapppp~ hee hee
klu jalan ngan kuku aku suke main tangkap2 tangan dari belakang, pastu kene jeling
hee hee
permainan ni kawan2 puteri 7 la yg ajar ni
hee hee


berjalan kaki di kebun ini

kak lina kata kalu malam2 kebun ni scarry nail biting


hehe time ni banyak keje siket la... aku gang dengan kak lina, basuh sayur, potong sayur, pastu bungkus2kan lauk2 masuk dlm plastik, kuih2 masukkan dlm pastik... byk laahhh... kire ramai jugaklaa yang akan dapat berkat (gudi bag versi lauk2 untuk org2 tertentu) nanti ;)

pastu tolong isi inti dalam kuih.... kuih apa ya panggil dia.. lemper ke leper ke lepe tah... macam pulut panggang tp die x di panggang, die direbus.. xnak sebut, sebab selalu kene gelak ngan kuku bile aku salah cara sebut.. puk2..


tibalah tengahari... kitorang pun makan lahh... oh gamba pengantin memang aku xde amik satu pun, segan ah.. hehee

makanan memang sangat sedap... sayur masak style jawa memang dah jadi feveret aku lah.

lepas tu kat meja lauk pun banyak makanan selain lauk.. ada kek, muffin, kuih bla bla.. heaven je aku rasa dapat tgk byk2 makanan.. * x amik gambar, segan


setiap kali aku pergi wedding belah2 kuku mesti ada makanan tambahan atas meja ni. semua kenduri diorang memang macam ni. aku yang seronok dan teruja, sebab leh kudap2 lagi lepas makan heehee. kuku dan mak dah biasa dah dengan ke'over'an aku ni ;P




giler sedap pencuci mulut ni.
honeydew yang disagat. teringat2 sampai sekarang kesedapan honeydew sagat ni. manis dan segarrr ahhhh~




aku pun dapat berkat juga ^^ terharu2. kire bukan satu keluarga dapat satu laaa, aku pun dapat, Wak bagi untuk dibawa balik putrajaya, hehe..

Alhamdulillah.



malam tu ada kenduri lagi tau, tapi aku xpergi dah la.. kuku je pergi..

kuku penah cakap kalau diorang kenduri memang siang dan malam.. masa kuku dulu pun, malam sebelum kawen tu pun org dah datang2 dah... kire dah disediakan makanan laa... pastu esoknye kenduri lagi dari pagi sampai petang.. baru aku faham kenapa kat kad kawen kitorang dulu, kat belah aku aku tulis jamuan pukul 12 hingga 4 petang kan.. tapi kat belah kuku, kuku tulis jamuan dari pagi sampai petang... huhu datang laa pukul2 berapa korang nak datang pun, xde di limitnye masa..


banyaknyee belajar benda baru =) suke =)


ok bye bye.





4 comments:

Queen said...

pernah akka gi kenduri kawan kat sijangkang..sebba harituh kene pergi sampai 2 3 kenduri..sampai rumah die pun dah pukul 5....jauh dek non...pusing satu selangor..

tapi lauk semua ade lagi..rupenyekenduri memang sampaimalam..ape lagi..akak pun pi tambah nasi..sebelum tu segan2 sebab ingat dah habis majlis..hehe...

dan lepas kitorang sampai tu..ade lagi 5 6 orang datang lagi tak putus2...

malu tak bertempat kan.. =)

dd dudu said...

{kak queen}
ha ahh laa kak, dorang memang sampai malam punye heeheee, lauk memang dimasak byk. selain untuk tetamu, nak bg org2 kampung punn byk

heeeheee

aDieyZa said...

dd, zana pun org jawa.. so masa baca entry dd, zana gelak jer tau.. ampun dd!!!! hihihihi

mmg adat jawa, kalau kenduri mesti makanan banyak.. then memang akan gie kenduri tu malam be4 kenduri, pagi kenduri sampailah hbs majlis.. mmg nampak mcm penat tp sebenarnya best sbb dapat jumpa ramai sedara..

kalau kat kg zana, malam lps kenduri pun masih terima tetamu.. sbb tu lauk n makanan kena banyakkkkk..

lps ni dd boleh belajar masak masakan jawa.. tempe suka makan x? hihihi

miss hani said...

hew2..muat lg baju kmk 2 ngn kheri..cam x caye je..huhuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...