Monday, February 28, 2011

6 weeks


Assalammualaikum sume

hari ni 28hb 2 2011.. motip bagitau tarikh hari ni? hehe


datang keje bukak web 3dpregnancy ni dulu sebab nak tau perkembangan my bb dalam perut.


http://3dpregnancy.parentsconnect.com/calendar/6-weeks-pregnant.html



Your Baby
This week starts a period of rapid cellular development for your baby-to-be, who looks like a mini tadpole, with a tiny head and tail. His or her eyes, ears and mouth have begun to form (though they're a little more Discovery Channel "creatures of the sea" documentary than Gerber Baby at this point).

Other exciting milestones include:

Your baby's heart is now beating to a regular beat, although it's still too faint to hear.

His or her arm buds are just beginning to, well, bud. They look like teensy swollen bumps at this point. In a few days, they'll resemble itsy-bitsy flippers.

Your baby has grown to ⅛ inch long—about the size of one of the chocolate sprinkles on your last cupcake (and your last ice cream cone, and your last sundae and your last giant cookie ... maybe there is something to those rumors about pregnancy cravings!).

---> haha comelnyeeeee!!!



What You're Thinking:
"If I put my head in my hands and stare down at my desk, it'll look like I'm working really hard and nobody will know I'm actually sleeping."

---> em betul. pukul 2:30 petang nanti mesti aku akan jadi begini. tapi bukan sebab pregnant, memang dari dulu aku memang akan mengantuk masa ni, tetibe dah terpaku secara cool depan PC. uhuk masih x leh bezakan mengantuk masa mengandung ;p



Your Body
You may be feeling super-tired or nauseous (or super-tired and nauseous—lucky you!) -

--> super tired belum lagi. tetapi memang dah rasa cepat penat. jalan2 siket dah penat. adoii, kadang2 nak set dalam mind "aku xpenat aku xpenat" konon2 nak jadi wanita kental, tapi lama2 aku kena terima kenyataan yang aku memang cepat penat sekarang. dan bile penat aku akan diam giler. bila bernafas pun macam mengah, memang akan lepaskan nafas dengan kuat. x tipu wehhh. anti-penat dah x sekuat dulu. xtau nak terang cane, sebab yang ni aku memang rasa perubahan.


muntah2, mual, loya belum rasa lagi laa.. cume mulut x sedap jek.. semalam pergi carefour kuku belikan banyak sangat buah2han.. heaven betul.. hari ni bawak 2 bekas buah2an yang dah potong, nak makan buah setiap kali mulut rasa x sedap.. tapi so far mulut ok pulak, saba je lah... so 2 bekal itu x terusik lagi hihi


If you can't stay awake for the second half of Grey's Anatomy, blame it on the baby. Extreme exhaustion is often one of the first signs of pregnancy, and while your body will probably regain some of its strength by the time you enter your second trimester, you might find yourself nodding off during Dr. McDreamy's love scenes ... or worse, yours!

- adehh ni dari zaman dulu kala aku xpernah berjaya habiskan 1 movie kalau tengok cd *kecuali cite desperate hwives dan cite korea bersiri. belum pape dah tertido.. adehhhh so masih xboleh bezakan before n after pregnant hehe..


habes.. jom borak2...


hari ini bermula seperti biasa.. pagi2 jalan dengan kuku turun lif, jalan ke kereta.. oh so far sepanjang 3 bulan kawen ni x pernah lagi tak keluar sama2.. mesti kuar sama2 gak.. walaupun aku siap lebih awal dan tempat keje lagi jauh dari kuku ataupun kuku siap awal dulu ke, kitorang tetap mengamalkan konsep keluar pintu sesama hehe.. motip?? x pernah lagi keluar asing2, ko pegi dulu kee aku pegi dulu ke... heehee xtaulaa, naturally jek ;) xtaulaaa nex 3 years camne plak ;p hua hua hua hua


pagi2 dah gelak sebab aku jalan macam biasalah, letak henbeg kat lengan ala2 datin sebab selesa gitu instead of letak kat bahu.. tetibe aku jeling ke tepi tengok kuku tengah bersusah payah nak buat macam tu jugak dengan beg laptop dia nak masukkan dalam lengan juga-sebab-nak-ajuk-aku.. bole??? kelaka ok, pagi2 dah buat lawak kasi orang gelak, haruslah x muat pemegang beg laptop tu nak masuk kat lengan dia hihi.


pagi ni sarapan mee kari kat cafe kejut. sedap gilos.. motip makanan2 sarapan dekat cafe kejut sedap2?? geram betul. korang bole terima x makan mee kari for breakfast. dulu aku xbole terima, tapi sekarang aku dah laksanakan pulak. hihi motip?


pagi ni jugak tetiba rasa sedih sebab melayan video seorang lelaki yang memujuk teman wanitanya, sebelum lelaki itu meninggal dunia :( sedeynyee...... link blog arwah tu aku dapat dari blog auntie nani

huhu.



oh nak cerita pasal last week, petang balik keje hari jumaat, my ezzan datang rumah bawak banyak giler buah2an, yogurt dan lain2... terharu sangat! ezan kate untuk celebrate sempena my pregnancy.. so suwit auntie ezan.. bertuah betul my bb dapat auntie hot macam auntie ezan ni.. tetibe terbayang watak auntie ezan yang selalu datang main dengan bb dan bagi banyak2 mainan kat bb pastu selalu bawak bb gi jalan2 pastu kadang2 tolong hantarkan bb ke nursery pastu... endingnye bb lagi sayang auntie ezan dari omma dd. hahahaha begitu~


lepas maghrib, si lina kerang pulak datang rumah.. pastu dua2 request nak tengok p#rut.. bole?? hehe suke tengok muke diorang bile aku tunjuk p#rut.. ezan kate comelnyeee!!!!
hee hee masing2 surprised eh, x sangkaa dd ngandung eh?? dd pun xsangka hua hua hua


dalam pukul 8 lebih macam tu, dudu kuku dan ezang pegi hantar lina ke putrajaya sentral, nak hantar lina naik bas, dia nak ke johor bertemu suaminya...

kerang yang gigih, hehe. ;P

lina sonok x tengok kitorang lambai2 dari bawah bas? hehe



note : wikend balik rumah jumpa ma, ingatkan ma akan bagi macam2 nasihat dan pantang larang orang ngandung. tapi semua itu tidak berlaku hehe. ma cume nak aku buat biasa je, jangan fikir sangat pasal aku tengah mengandung, ma suruh aku menjalani hidup harian macam biasa, jangan fikir pasal bb ok ke x bla bla.. nak makan apa pun makan je, buat macam biasalah kesimpulannye. ma nak aku happy2 je, kalau berfikir kadang2 bole mendatangkan stress..jadi buat biasa je.. omg, sayang ma sangat2 :'( dari dulu mengagumi ma saya yang sangat kuat...


membesarkan 2 orang anak-yang-nasib-baik-xnakal dengan bekerja di kilang.. bertemu jodoh dengan saudara baru (ayahku yo yo wassup)... membimbing ayah ke jalan Islam.. bersabar dengan peribadi ca ya nun alif yang masih sebati dalam diri ayah..

tiada siapa yang sungguh kuat di depan mata saya selain ibu saya :)


dan yang paling penting ma lahirkan saya dan abang saya yang gemuk2 sihat tanpa sakit2.. susah demam sehingga dewasa.. i wish i could be lucky like Her :)


serius, nasihat ma yang suruh aku buat biasa2 macam x mengandung tu betul2 buat aku terharu.. love u ma...


14 comments:

lina said...

Dd tahniah...jaga diri baik2 ye :)

Ezzan Yusop said...

hehehe ezzan rs ezzan akan jadi mcm tu kot dd...mesti akan lebihkan baby nanti haha ;p

dd dudu said...

{kak lina}
makasih kak lina, InsyaAllah :)


{auntie ezan}
kannnn ;p macam dah boleh duga ;p hahahahaa jadik feveret auntie sudahhh

kof kof

aDieyZa said...

dd, betul jugak kata mama dd tu.. sbb time pregnant kan wanita patut elakkan diri dari stress, letih & fikir negatif.. so maybe dgn cara jalani kehidupan seperti biasa tu, dd akan lebih happy..

aYeNz said...

rasa nak nangis baca ttg ma dD..setiap ppuan mmpunyai tekanan dan dugaan yg bbeza dlm mgharungi khidupan..
dan setiap ibu pasti ada sifat tabahnya yg dikagumi oleh stp anak ppuannya tnp dia sedari..
dD wat kyen rdu dgn mama kyen lak..hr tu dmm rdu kt abah kyen smpai dmm xbaik lagi ni..ni ditambah rdu pada mama lak..waaaa...

dD kejammm...!! xder lah..kyen ske bila ada anak2 yg masih igt pada ibu bapa..xkisah masa senang n susah..n kyen ske pada ibu bapa yg sntiasa mmberi nasihat tnpa jemu dan tiada erti penat dlm melunaskan tgjwb mereka..
kyen syg mama & abah..wuu wuu..
motip luah psaan rdu parent kat blog dD? ..haha sbb kyen mls tulis blog tp amat rajin baca blog

ryani said...

erk...tetibe tgh sonok2 baca psl pregnancy dd tetibe sebak baca pasal ma dd....isk isk sroooottt lap ingus jap....dah2 jgn sedih2..dd la ni saje buat org sedih....

dd dudu said...

{adieyza}
kannn, betul juga tu :)

{ayenz}

cian kakyen rindu kat abah dan mama kakyen yang sebijik cam muka kakyen :(


{kak ryani}
alamak tu laa, masa ending entry tetibe dd pun emosi jap. wuuuu

stroot strett

Ciare Baha said...

tp mmg betul nshat ma tu...dgr ckp ma ye :)

dd dudu said...

{ciare}
ok ciare, InsyaAllah :)

pestisid said...

dd saje je type cmtu dia memang nak suruh ezan beli byk2 hadiah kat bb dia hahaha. taktik.taktik.

dd dudu said...

{pestisid}
auntie lisa yang ada anak sebaya dengan bb saya x nak jadi makcik yg suke bg2 hadiah ke ;p hik2

Anonymous said...

jaga diri baik2 ek...
btol apa ma dd kata tu..jgn terlalu fikir sangat...jalani hidup cam biasa n pada husna wanita mengandung ni ada kekuatan dia sendiri..
-husna-

Ezzan Yusop said...

hahaha lisa lisa. lepas ni kalau baby tu baca blog ni and auntie ezzan xbg hadiah, mesti dia tuntut. cewah hahaha ;p

dd dudu said...

{husna}
hehe tq husna, InsyaAllah ;)

{ezzan}
motip anak nak korek balik entry lama ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...