Tuesday, April 12, 2011

alaaa betik pun xbole makan ke :[



hari tu makan betik, entah suke pulak manis betik tu, so duk beli laa kat cafe..

kali pertama makan, ada rasa was was... terus gugel selepas makan tu... pastu urut dada lega sebab x de jumpe mana2 link kata betik x elok untuk ibu hamil... tapi at the same time x jumpe juga khasiat betik untuk ibu hamil... rasa x seronok jugakla.. x sedap hati nye fikir kenape x jumpe info khasiat betik tuk ibu ngandung ni....

tapi hari kedua makan lagi, hari ketiga makan lagi..

dan tadi, makan lagi...


ishhh xpe ke???

gugel lagi....


then terjumpe link ni ----> http://kamiltri.tripod.com/adat_kelahiran.htm


1) "
Memakan buah nanas dan betik muda juga dilarang. Buah-buahan ini dipercayai akan menggugurkan kand√ľngan. "


2) "
Makanan yang disenaraikan sebagai makanan sejuk adalah seperti sayur-sayuran, sesetengah buah-buahan, teh dan herba-herba Cina, air tebu, air tembikai, air nanas dan betik. Jika dimakan akan menyebabkan tangan atau kaki berasa kebas, pening kepala, sakit urat saraf, sesak nafas, sakit sendi dan juga kejang otot.

Ibu mengandung juga dilarang memakan makanan sejuk kerana ia boleh melemahkan kandungan, kesihatan ibu dan boleh menyebabkan keguguran. "


frustnyeee hakuuu.... sebab dah makan 4 potong betik..


- omma dd yang x kan makan betik lagi - anakku, ibu sayang kamu :']






15 comments:

ja_on_seven said...

mase aku ngandung..hari2 aku makan betik

noname said...

bergantung pada org kot.. tp klau was2 tinggalkan je la.. xelok didik/ amal perasaan was2 tu..

dd dudu said...

{ja}
wahh yeke ja..

ok ok kembali pada pesanan ma ku.. buat biasa2 jee, xyah fikir dan pantang sgt heheheheheh

tq ja!

dd dudu said...

{noname}
baiklah suamiku

lina said...

betik bagus untuk pencernaan. Bukan orang mengandung senang kena sembelit ke?

ja_on_seven said...

nah aku ade jumpe artikel pasal betik+wanita hamil :

http://www.myherba.com/index.php/rahsia-herba/rahsia-buah-buahan/241-betik.html

(kene register dulu)

then yg ni maybe untuk reference diet ibu hamil :

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=6263833

cube la bace

ja_on_seven said...

sambungan :

aku rase yg tak boleh makan tu BETIK MUDA.. sbb getah die tu tak elok utk ibu hamil

dd dudu said...

{lina}
kann.. pelik gak, tula pasal


{ja}
ja terima kasihhhh, puas hati sangat hehe.. aku rasa teori ko yg betik muda tu betul lah.. ho ho

erm betik tua/manis shud be ok...
dah baca daaa link kedua..seronoknye betik masuk dalam list diet yg elok dimakan hik2... dan, senarai yg patut dicegah tu syukur mmg sume tu bukan feveret aku, hehe cam sushi mentah, tlur xmsak, bla bla bla


tq ja tq tq tq!!!!

Queen said...

aik.....kak nik dulu hari2 makan betik..honey dew..mangga....pe lagi eh..pisang....

makan jangan pantang sangat...nanti anak susah makan...
allergic macam2..

betik bagusla..utk pencernaan....

tp tak tau la...tapi mil kaknik pun takde larang kak nik makan betik.. =)

noname said...

mlm ni dinner sushi ya

XD

dd dudu said...

{queen}
terima kaseyyyyy kak nikkkkkkkkkk

heheeee bagus gak sy wat entry.. sekelip mata leh dgr pendapat positif rmi org.. hik2!! :D

dd dudu said...

{noname}
motip lg mau makan? haha

tp sushi yg masak sepenuhnye ok jekkk ;P hew hew

ja_on_seven said...

hee betul kate QUEEN, sbb penah dgr org2 tue kate mcm tu..

tp depend pd body masing2..

cume yg betul2 dilarang mcm nanas/tebu/asam jeruk2 masam/alkohol tu jauh kan laaa

dd, selamat menjadi seorang wanita mengandung yg penuh bertanggungjawab terhadap perut yg dikandung! Jgn layan si NONAME yg tetibe mengidam nk makan sushi utk dinner tu.. =p

lina said...

nak mkn sushi ajak aku. sushi king tgh buat bonanza rm2 tu. huhu..

dd dudu said...

{ja}
haha ok ok.. ja makasih!!

hahahhaah ok pesanan penaja yg last tu kelakaaaa.. kuh kuh


{lina}
haha motip lina ajak mkn sushi gak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...