Wednesday, April 27, 2011

roh


mak cakap..

"diana dah 3 bulan kan? nanti bila 4 bulan, roh bayi akan masuk.. diana banyakkan amalan solat sunat taubat.."


tentang roh ni, sebelum tu aku ada baca gak dalam buku ibu hamil yang aku beli.. meh aku quote dari Buku tulisan Fatimah Hj. Omar.

"Proses Kejadian Nuthfah (air mani) menjadi 'alaqah berlangsung selama 40 hari, dari alaqah menjadi segumpal daging (mudhghah) berlangsung selama 40 hari, sedang proses nuthfah sebagai kejadian pertama juga selama 40 hari. Kemudian setelah janin itu berumur 120 hari Allah tiupkan roh, menetapkan rezeki amal dan ajal, apakah kelak hidup bahagia atau sengsara....."



kandungan aku dah berusia 3 bulan dah, memang xlama lagi nak masuk 4 bulan..
makin besar perut ni makin kuat perasaan aku terhadap anak ini.. perasaan yang tak boleh di'describe dengan kata2...

aku rasa sangat rapat dengan anak ini.. ye lah kemana2 pun gendong die kan.. tidur pun sama2..

anakku.. ibu dan ayah sangat sayangmu nak~~~~~~~~..


kalau aku ada rasa x puas hati dengan orang atau x berkenan apa2 watak dalam tv pun, aku cube untuk tidak monolog dalam hati dengan kata2 yang tidak elok/tidak puas hati.. Astaghfirullahalazim... sebab semua kata2 yang aku monolog dengan hati, walaupun tiada siapa dengar tapi aku rasa seperti anak aku bole dengar... aku xnak aku xnak.. aku nak die bersih dari segala fikiran tidak baik...

huhuuuuuuuuuuuuuuu T_T




note : cuaca hujan2 sejuk ni memang rasa touching siket.. pu~.. nway hari ni aku datang kerja dengan bawak beg besar yg kosong... kuku hari ni die kene outstesen kat sarawak selama 3 hari T_T... padahal dia baru balik dari kelantan tu huhu... plan nak itutttt tapiii alahaii tengah banyak keje la pulak, plus tengah jimat cuti ni untuk sesuatu yang besar nanti..

petang ni aku akan balik gombak.. request kat ma nak makan laksa tengganu... hehe balik rumah ma, memang suke request macam2,... klu x request pun mesti ma masak special untuk anak dara ke? die sorang ni hehe.. lepas tu nanti bile balik semula ke putrajaya ma suke bagi barang2 dapur atau sabun mandi .. kalau x bagi pun, aku yang amik, hahaha macam halia, cili padi, sume tu malas nak beli sendiri sebab beli pun kuantiti siket jek tuk 2 orang.. heeheee







5 comments:

Atiqah Adnan said...

banyak baca quran.. yasiiin.. n ade banyak surah lagi... betul kan bb dapat dengar ape kita cakap..

qah selalu terlepas gak cakap teruk2 hee.. selalu kalau qa bengang ngan kerja laaa.. stress betul da la tak bole nak kawal.. sabar jelaa.. doa banyak2 jauhkan dari bb jangan la bb terikut perangai buruksss ummi dia..
xnak gak.. ^^

dd dudu said...

{atiqah adnan}

hehe tqah dah 5 months kan..
erm tu ar, bb dgr apa kite ckp.. tp klu yg monolog dlm hati tu pun dd rasa die dengar jugaklaa... takutnyee sbb kdg2 memang ada rasa x puas ati itu ini kan huhu mulut bole kawal, tp hati? ;p

aDieyZa said...

terharu zana baca entry ni..

selagi dd boleh elakkan dari cakap yg x baik, dd cuba sehabis baik utk elakkan.. tp kadang2 mungkin dah xboleh control kan.. cuma banyakkan berdoa je la..

^^mrs.deana^^ said...

dear,entry kamu ni m'igtkn sy pd kngan 2..myb xde rzki utk sy.Neway,jga dri & ksihatan utk bb 2 ye...

dd dudu said...

{adieyza}

hihi thanx zana, really appreciate it ;)


{mrs. deana}
awak tabah ye, sy doakan masa awk akn tiba juga, jaga diri bebaik juga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...