Wednesday, April 13, 2011

oh bubur nasi



Assalammualaikum sumee ;)

malam tadi dinner makan bubur nasi. hehe resipi amik dari kak marina. terima kasey kakkkkk hee heee terujanyeeeeee ddddddd kak marina melayan songeh dd. hak hak


tapi duk alter2 juga resipi ikut bahan yg ada kat umah.. xde sayur ganti dengan kentang.. pastu tumis kulit kayu manis letak sekali dalam bubur.. fuhhhh sedapppppppp, rupe2nyee kulit kayu manis ni penyeri rasa bubur.. hasni lah yang ajar letak kulit kayu manis.. hik2

pastu makan bubur dengan ikan bilis goreng, pastu letak pulak cili padi.. pehhh~~

ni yang rasa nak makan lagi ni malam ni..

heehee..

sebenarnye, ini kali kedua aku buat bubur nasi.. sebelum ni buat tapi letak black pepper.. erm x nak laa letak lagi lenkali, rasa suka bubur tanpa black pepper kot..

pastu hari tu makan dengan telur cincang2 masin.. hehe saje masinkan telur cincang tu sebab xde telur masin kat umah ;P


alaa gambar x de la.. xnak upload, sebab rupe bubur nasi kite biasa2 je ;P maluuuuu ;P xdelaa rupe bubur nasi sangat sebab kite x tunggu nasi tu sampai pecah sangat.. hehe macam gabungan bubur nasi ngan nasi air, haha.. xpe, nex time buat bubur nasi betul2, ok? tunggu sampai nasi pecah ok?? bersabar siket ok? jangan rasa nak makan cepatttt je ok?


aduhh.. lapar pulak cakap pasal bubur nasik..

aku memang pencinta bubur nasi..

so far bubur nasi yang aku suke sangat makan adalah

1) bubur nasi sarapan di Sri Malaysia Kuantan (bubur nasi kosong je, tapi sedap lah mkn dengan bilis, telur masin, kicap, bawang goreng, dan daun2)

2) bubur nasi kat UNIKEB... giler mewah lauk yang dia letak.. sedap, xcaya tanya wewe!

3) bubur nasi kat cafe fakulti kejuruteraan... huh sedappppp, kan rina kan kan??



haaaa nak tau x, dulu ayah ku yang comel tu suke buat bubur nasi masa aku kecil2 dulu.. xtaulaa nape dah lama ayah x buat... nak request kat ayah la nanti balik.. bubur nasi ayah pun sedap, bubur nasi kosong je, tapi ayah akan letak lobak masin dan kacang tanah.. uhhh sedapppppp... kembalikan saya ke zaman dahulu!!


(^^.)/



banyak sebenanye fesyen2 bubur nasi ni. masa aku gugel bubur nasi sebelum ni, pernah jumpe resipi yang letak sup bunjut, dan rempah 4 beradik (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga)..

walaweh!!!!!



alamak lapar.... dan dan rasa nak makan bubur nasi lagi malam ni! semalam lepas makan cakap kat kat kuku sambil usap2 perut sendiri..

"habeslaaa awakkkk kite nak makan bubur nasi hari2 lepas nii heee heeee"

pastu kuku jawabb

"xpe... xkesah punnn"

hik2 xkesah sokmo ^^

hee hee


ok lah bye, nak balik dah nak buat bubur nasi lagi. banyaknyeee word bubur nasi dalam entry ni. lepas ni orang gugel bubur nasi jumpe blog aku kah? kesian orang tu. ha ha


kata hati 1 : ja, tetibe aku terbayang anakku dalam perut tengah makan bubur nasi. tapi xde sudu. motip aku bole terbayang camtu? ko lah ni

kata hati 2 : teringat masa zaman praktikal dulu, pagi2 kuku bagi aku bekal bubur nasi die masak sendiri^^ indahhh ^^






14 comments:

Miss Polaris said...

jgn lupa letak hirisan halia masa masak bubur.. sedappp...

btw baru smlm tjumpa blog akak.. ehh, akak ke>/ umur berapa???? hehe.. terus addicted tau baca.. comel la akak nulis.. smpai tdo lwt malam tau kita mlm td..

Cik Seni said...

dd dah terer buat bubur nasi, so lepas ni bolehla gi makan bubur nasi kat rumah ko plak..bila nak jemput ni?hee. :)

Apple Cute said...

dd !!!! sebab baca blog ko ni td...aku p ke sri niara makan bubur tau...huhu mengidam plak...hakhakhak anyway aku x masak la arini...makan kat kedai je..hehehe

dd dudu said...

{miss polaris}
ha ahhh laaa, kawan akak hasni ada suruh letak halia gakk tuk kasi sedap, tapi kat umah xde halia laa, bole?? kelakanyee umah xde halia..

akak la kot.. hahaaa tetibe terasa sentiasa lebih tua dari orang lain selepas hamil ni kui2

yekee, tq ehh polaris


{cik seni}
bubur ko lagi sedap ;p
meh laa meh laa, tp xde nyee aku nak hidang bubur nasi, segan lah ngn ko. haha nanti aku bincang ngn keri nak hidang apa... eheeeee

mehlaa bile2... nanti ko duk cyberjaya lg laa leh dtg slalu hehe


{apple cute}
sri niara tu bubur die sedap ke?
ah tolonglaa promot dan letak gambar, katne2??? nak tauuu

aku pencinta bubur sedap. wuu

ja_on_seven said...

skang tetibe aku bayangkan si baby mencari-cari sudu dalam perut ko... tapi hampa.. terus merajuk tanak makan bubur..

dd dudu said...

{ja on seven}

ja!!!!! lawakk gilerrr!!!! susahh kottt nak carii sudu dalam perut aku, byk usus2, tisu2 dan arteri2 hahahahahahhaaa

muahahahahaahha!!!!

mung nih!!!!!!

ryani said...

dd..penah mkn bubur nasik letak santan+udang+udang kering+kuah sup ayam+lada hitam??? heheh saje nak kasik terliur =P

Apple Cute said...

kat sri niara kat taman melawati yang dekat dengan taman melati tu...ala yang satu kawasan ngan LJ punye restoran ikan sungai... sedap ar bubur die...tapi x tau la selera sama tak ngan ibu mengandung...hiks ;)

dd dudu said...

{kak ryani}
akak, sy xleh bayangkan rasa dia camne heeheeee tp sounds sedap eh


{apple cute}
ok restoran LJ aku tau sbb butik kawen aku dulu kat atas tu jek. sri niara tu kat sebelah LJ tu ke

Apple Cute said...

die dekat hujung skit..ada tulis Sri Niara Seafood..hehehe ala...mesti jumpe punye la..^_~

dd dudu said...

{apple cute}
okeh!!! bubur tu ada pada waktu bila? ke sentiasa ada, hehe

Apple Cute said...

petang dalam kui 6 da bukak kot..ni yang jenis berniaga malam tue~ hehe

ryani said...

xpe nanti akak pm kan resepi ^-^

dd dudu said...

{apple cute}
ooo okie tq yuyu for d info!

{kak ryani}
wahh terharu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...