Thursday, April 21, 2011

kerja






hari ni nak cakap pasal kerja pulak.. hehe..

xde pe pun sebenanye, saje je nak cecite cecite



aku tengah dalam proses develop satu sistem yang agak besar jugak la,,lama jugak aku menatap fasa rekabentuk untuk pstikan design dan flow tu betul sebelum bangunkan sistem tu.. so aku punye flow chart dan rajah2 lain selalu lah kene conteng dengan bos sebab x ok kan.. hehe..

dah kene conteng, aku buat lagi.. tapi bos aku ok tau, die bukan conteng sebarangan, dia betulkan laaaa... kire xde laa biar aku terkapai2 x reti buat kan.. heheeee.. tapi die akan duk sebelah dan
tunjuk flow yang betul, bla bla.. eh aku kipas bos ke? kosser... bos pun xbaca blog aku okeh! cume bila mende2 cam ni aku memang hargai sangatlah kalau orang tu nak keje kite siap tapi at the same time dia takkan tinggal kite terkontang2 x reti.. yang ni aku respek lahh..



so gambar kat bawah ni gamba flow chart aku yang dah berapa kali aku buat, conteng, ubah,conteng ubah.. hehe nampak merah2 tu? ;p struggel ok. kadang2 bawah balik rumah lagi, kuku selalu laa nampak flow chart aku ni.



ok gambar kedua ni pulak aku baru tunjuk petang tadi.. and yeyyyy.. bos cakap "haaa kan dah pandai ni"

hee hee

aku kan tak boleh dipuji
hee hee pang~


tapi memang rasa seronok sangat sebab dah xpayah alter dah.. betul dah.. huhuhuuu





semalam petang aku tanye kak H satu soalan koding tu... sebab aku ada idea camne nak solve kan mende tu tapi idea aku memerlukan pengaturcaraan yang panjang laa, kalau boleh nak pengaturcaraan yang pendek dan efisyen je, xyah ulang2..

dalam pukul 5:30 macam tu pergi ke
partition kak H... dan tiba2 kak H pun macam sangkut masa nak solvekan koding aku tu... aku pun cakapla "oo xpela kak xpe2"....

tapi.. kak H
tetap nak berusehe!!... kak H mulelah buat aturcara sendiri bla bla.....

aku? dah sampai blur2 dah.. hehe kak H dah suruh aku balik
partition sendiri tapi aku xnak.. last2 aku sambar kain yang kak H sedang jahit terletak atas meja.. *kak H akan jahit baju sementara tunggu husband sampai.. terus aku sambung jahit sampai abes sambil2 ushar kak H tulis program
hee hee


siapp!! kak H sangat terkejuttttttttt tengok baju dia dah siap dan x sangka aku boleh menjahit.. "laaa kan mak saya tukang jahit, saya tahu siket2 lah hehe"..


pastu kak H suruh nex time aku tanya soalan banyak2 lagi supaya bila dia jawab soalan aku bole isi masa dengan jahitkan baju dia.. haha bole?? bole jeeeeee heheheehehheee



sampailaa suami kak H dah sampai, koding tu masih sangkut.. aku pun balik lahhh.. tengah2 drive dapat call dari kak H "dd!!! akak dalam keta ni, dah dapat idea!!!! sok pagi akak buat eh!"


aduhh terharunyeeeeeeeeeee T_T


pagi tadi ada seminar keselamatan.. so aku xde kat ofis.. tetibe dapat sms dari kak H "dd!!!!! akak dah berjaya.. seronoknyeeee"


kak H kan tengah banyak keje T_T terharunye akak chaiyuk untuk saya punye dulu, xbuat keje akak dulu T_T


bile aku balik seminar, duduk kat kerusi ofis, buka2 ada emel kak H emelkan koding tu pada sume orang. itu namanya perkongsian ilmu ye..

hehehehee

pastu ada emel kedua, dari si F.. dia modify koding kak H tu supaya lebih simpel... aku terus rasa macam "wahh!! hebatt!! xpernah terfikir pun cara2 yang diorang buat ni!"


xlama kemudian, ada emel ketiga pula dari si E.. die bg cara lagiiiiii simpell.. die modify laa koding tu..


huwaaaaaaaaaa terharunyeeeeeeeeee perjalanan ku dipermudahkan
crying


Alhamdulillah, developer developer kat sini memang sangat membantu..

wuuuu... terima kasih...


rasa gembira pula kerja hari ini :)


yehh



5 comments:

marinahunny said...

susahnye keja dd..

pening lorr

Apizolla said...

kepuasan solvekan coding adalah seperti sgt2 tak boleh digambarkan...

hanya programmer2 seperti kite jek yg paham perasaan ni

iza said...

siap bw blk umah tu..bagus betul..

dd dudu said...

{kak marina}

pening jugok~~~

tp bile berjaya rasa puas sgt.

{apizolla}
ha ahhhh, klu berjaya tu rasa macam hepi betul. klu selagi x berjaya, tido pun xlena, masuk2 mimpi lg tu koding huhu



{iza}
teringat2.. hehe lg pun bengkel yang nak present mende alah tu dah makin dekat, takut xsmpt siap hik2

lina said...

salam dd - tumpang seronok baca cerita dd dan kawan2 yg baik hati...alhamdulilah dikeliling oleh insan2 soleh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...