Saturday, March 5, 2011

nak tanya pasal Cameron Highland



ini sticky entry sehingga 5hb mac 2011 ye.

Salam kawan2, 6hb mac ni hingga 8hb mac ni, saya dan kuku nak pegi rehat2 jalan2 kat Cameron Highland.. ini dari bulan 1 hari tu tertangguh, harap kali ni jadi laaa, InsyaAllah :)



tapi kan, saya gugel nak tahu tempat mana nak jalan2 atau makan kat Cameron, lepas tu macam pening ar *sambil ngada2 buat2 aksi pening, aduhhhhh ;p

pangg~~

lepas tu x buat keje saya karang kalau asik menggugel kan, tengah nak siapkan carta alir ni. huk2

nak mintak tulun korang bole?

Siapa yang pernah pergi Cameron Highland ehh?

bole x bagitau saya, nak jalan2 kat mana yang best, pastu kena bayar tak, dan yang paling penting, nak makan2 katne? sarapan, tengahari, dinner? yang halal punye la. nanti bagitau eh :) kitorang tak duduk hotel mahal2 pun, duduk rumah peranginan persekutuan jek, save budget, kuh kuh kuh so xde laa sarapan free kan. hehe

any suggestion?


mintak tulun ey.

lina dan muni diwajibkan drop comment kat sini sebab korang pernah pergi cameron. jangan sms atau ym tau, sebab takut nanti aku lupe. kalau tulis kat comment kat sini, nanti masa nak pergi aku print je 1 page comment ni haa, senang cite ;) *byk songeh plak kedidi ni haha, itupun kalau ada orang leave comments la wakakaka

thank u uolss :)




20 comments:

dd dudu said...

nak paste ym lina, senang nak compile nanti. daa~

lina: dd..
lina: mcm panjang nak komen pasal cameron tu
greenrose_dd: xmo xmo ym
greenrose_dd: nanti lupe haha
lina: ala..
lina: ko copipes pastu
lina: print la
greenrose_dd: ok ;n
greenrose_dd: huhu
lina: ko naik ikut tapah atau simpang pulai
greenrose_dd: xtau
greenrose_dd: huhu
greenrose_dd: xingat kuku ckp pe hari tu
lina: kalo naik ikut tapah, jalan dia sempit sket
lina: simpang pulai jalan dia lebar
lina: aku aritu, pergi ikut dari raub
lina: jalan tu jalan baru so jalan paling best nak ke cameron
lina: so dari lipis 1 jam 30 min
lina: balik pjg sket perjalanan sbb ikut jalan ke tapah
lina: jalan sempit bengkang bengkok
greenrose_dd: ooo
lina: jadi kalo dari tapah, ko akan jumpe ringlet dulu
lina: ringlet ni tak pasti ape yg bestnye
greenrose_dd: apa tu
lina: byk tempat tanam sayur, bunge yg bawah khemah tu
lina: ringlet tu nama tempat
greenrose_dd: lina nanti aku paste ym ko ke comment tau, haha nak compile skali sume nanti, senang siket kekeke
greenrose_dd: oooo
greenrose_dd: info yg berguna
lina: naik atas sket adalah tanah rata
lina: tanah rata ni byk tempat teh
lina: tempat teh yg senang nak gi teh bharat
lina: teh ni la yg brand 'cameron valley' tu
lina: yg tak jual selain dari cameron
lina: ladang bos ada, tapi mcm ke dalam sket
lina: aku ade gi tempat lebah, madu jalan yang sama ke tempat teh boh tapi sampai tempat lebah je
lina: lagipun org ckp ladang boh tak buke utk public
lina: so senang gi yang ladang teh bharat tu je
lina: tepi jalan dan ada tempat mkn scone dan minum teh
lina: sedap o tehnye
lina: scone, blueberry cheese cake, strawberry cheese cake sedap kat kedai macam besar sket
lina: teh yg sedap dekat gerai kecik kat ladang tu
lina: ko paham tak ey?
lina: gerai dia memang tepi jalan la
lina: kalo nak beli teh, better beli dekat tempat yg proper sket mcm kedai teh atau kedai dekat ngan ladang teh
lina: sbb ada teh tiruan
lina: jgn terpedaya dengan harga yg murah
lina: itu cite tanah rata
lina: naik atas sket lagi, ko akan jumpe brinchang pulak
lina: brinchang ni aku rasa byk tempat mkn melayu
lina: tapi yg ni brinchang yang ada starbuck tu
lina: aku ngan din ada mkn tengahari cni
lina: kedai mkn melayu mcm tak byk kat sana
lina: aku dulu stay kat puncak brinchang
lina: rasenye rumah persekutuan tu dekat area brinchang
lina: cuma bukan betul2 kat puncak
lina: area2 atas ni byk ladang strawberry

dd dudu said...

(samb..)

lina: ade ladang leh petik sendiri
lina: ada yang tak so ko tengok la papan tanda before masuk
lina: pastu aku suggest kalo ko suke bunge, ko gi masuk dekat rose center
lina: byr rm5 , leh cuci mata tengok bunge byk2
lina: cume bunge tu dia tak jual
lina: tapi cantik la tempat tu
lina: aku ngan din tak jalan habis pun
lina: rose center tu jalan masuk dia ikut pasar jual sayur2 kat brinchang
lina: kat sana juga byk jual jagung
lina: jagung tu leh mkn mentah2
lina: sedap sgt
strawbery pun byk gak
lina: yg ni jual longgok2
lina: so murah sket dari harga ladang
lina: diorang style hari kutip, hari jual
lina: pastu situ byk gile org jual bunge
lina: murah sgt2
lina: bunge nak jadi bunge kering ada
lina: mcm2 la
lina: kalo nak beli bunge2 dlm pasu mcm bunge mawar , bunge2 yg cantik2 better gi nursery
lina: mcm kiteorg, tak sempat survey, so gi kat cactus point
lina: kat situ bukan je jual cactus
lina: mcm2 jenis pokok ada
lina: tapi kena la tanya bunga tu sesuai tak hidup kat tempat cuaca yang tak sejuk mcm kat sini
lina: pokok bunge tu murah2 sgt
lina: aku beli pokok bunge mawar rm13 je sepokok
lina: memang aku ngan din borong la
lina: ape agi ey?
oho..
lina: tempat mkn ey
lina: kalo mlm2 ko gi la mkn kat restoren idaman iakea
lina: lebih kurang la namanya
lina: tu dekat bdr brinchang yang ada kfc
lina: kat situ aku nmpk 2 kedai mkn melayu
lina: yg lain semua bangsa lain punye
lina: cuma idaman iakea ni proper sket
lina: pastu sedap
lina: cuma harga mhl sket la
lina: tapi mcm standard kl je
lina: kat area situ ada 1 kedai teh
lina: napolean ape ntah enterprise
lina: kedai tu terselit antara kedai mkn cina
lina: bekas2 teh dia cantik
lina: ada gak teh dari ceylon
lina: kedai ni jual teh boh rasanya
lina: tapi aku ngan din tertarik dengan bekas2 teh yang ada
lina: ada bentuk buku la
lina: serius cantik
lina: kalo tempat strawberry pulak, tengok gak musim apa yang ko gi
lina: kalo musim before cuti sekolah memang heaven la kutip2 strawberry
lina: kalo after cuti/cuti sekolah, starwberry tak byk sgt
lina: pastu tinggal yang kurang best sket
kalo ko gi weekend/ cuti sekolah, kat brichang ada pasar malam yang besar
lina: mcm2 jual situ
lina: yang pasti harga murah kot
lina: aku aritu pergi weekday so xde la pasar mlm tu
lina: kalo nak jalan2, byk rumah2 yang buat tempat asap yang santa claus masuk tu
lina: kalo nasib baik, leh nampak la asap keluar
lina: rumah paling famous ye olde the smokehouse
lina: tak ingat namanya
lina: tapi lebih kurang la
lina: byk agi tempat cantik2 nak amik gmbr
lina: pastu ade gak tempat jogging atau brisk walk yang cantik tepi2 jalan
lina: pastu kalo tempat madu lebah, aku gi yang dekat area ke ladang teh boh kat tanah rata
lina: situ jugak ade tempat strawberry
lina: tapi strawberry dia tak byk sgt
lina: sbb dia lebih kepada jual madu
lina: ni memang madu natural
lina: sbb situ memang dia jaga lebah nak dapatkan madu
lina: tapi xde la dia lepaskan lebah2 tu
ok, tu je aku ingt buat masa skrg ;p



tq lina!!!!

aDieyZa said...

dd, nanti dah pergi cameron, review banyak2 yer.. sbb zana pun cadang nak gie sana nanti.. kita nak gie bercuti tarikh yg sama lah dd..

zana nak cuti weekend ni.. tapi gie genting jer.. tp kat sana pun ada farm strawberry yg baru bukak tau..flower farm pun ada jugak, baru bukak.. so lebih kurang jugak dgn kat cameron.. kiranya kita akan gie tempat yg ada strawberry & bunga.. sama kan??

Ciare Baha said...

walopon aku org perak dan selalu pegi sana tapi ntah napa aku tak reti nak review psl cameron. hmmmpp...nama hotel2 yg aku penah tggl sana pon tak ingat bleh x? ;p ni mesti sbb putus urat byk pas bersalen trus ilang ingatan..muahaha :D antara yg aku masih ingat:
1- makanan wajib aku pegi sana adalah cendawan goreng. beli yg pns2 kat psar pastu makan tang tu jugak.bila abes bleh beli lg.muahaha. pastu aiskrim stoberi.stoberi tu fresh2 dia taruk dlm eksrem ko.minum teh di teahouse.sori nama tempat xingat loh
2- jalan2 di kebun teh.xingat apa nama tmpat tu tp jalan kuat msk dia sempit gila.sila jgn pegi weekends.huhu
3 - pegi petik stoberiiiii :D
4 - pegi bee farm.
5 - pegi kebun bunga ofkos.pastu borong cactus n pkok bunga :D
6 - mlm2 aku suka lepak kedai makan pastu mkn megi sup panas2. fuhhh sedappp. sbb mlm kan sejukkan :D eh ko pregnant so tableh makan megi.hekhek ;p
7 - borong teh berperisa
8 - beli brg2 comel yg byk gambo stoberi kat pasar malam dia.eee aku teringat 1 legging baby ade gambo stoberi kat sana. nak kirim bleh?muahaha
9 - oh lupaaaa.jgn lupa rasa jagung dia. very sedap holiowwww. manissss sgt. ko makan mentah2 pon sedap. bleh? slurpppp ~~~
10 - aku prefer pegi dan balek ikot simpang pulai. sbb jalan tapah tu sgt mencabar la. takot :((

dd dudu said...

{adieyza}
laa masa tu zana gi genting ke, kui kui

tp kat genting zana leh main mcm2 hehe

ooo ada flower farm kat genting dah skg?? wowwwwww terujaaa


{ciare}
ciare wuwu sila tarik balik ayat ko yg --> eh ko pregnant so tableh makan megi


sedapnyee makan megi sup dikala sejuk2 mlm2 kat tengah cameron tu, wuaaa

sekali je xpe kan ;p


ok nanti aku nak cari legging baby gambo stoberi tuk ko dan aku eh. hehe


ciare, comment ko wat aku terliur pada cendawang goreng, jagung, teh dan aiskem stoberi wuaaaaa

tq tau tuk comment panjang ini, byk info berguna :D

Atiqah Adnan said...

nanti dd dah sampai sane.. automatic dd dah tau nak makan mane n jalan mane dear.. teehee~ makan qa tatau sangat sebab kalau qa pergi sane ibu qa masak sendiri je.. teehee~ rasanye tempat jalan banyak kat tanah rata laa..

Atiqah Adnan said...

actually hari tu qa pergi cameron tapi tak update blog pun.. tgok laa nanti qa try update eak..

dd dudu said...

{atiqah adnan}
tqaaaa update laa ehh hehehee

besnyeee

marinahunny said...

hamboiii siap paste ym tu..hehhee


susahnye nk blogwalk skrg. bz uols tp nk baca blog dd punya psl sanggup selit jugak.

akak setuju psl ma bg nasihat tu, buat mcm biasa je, jgn excited sgt dan jgn pikir sgt sbb bnyk kali dh dengar org nasihat mcm tu kat kwn2 akak. tp kalu 1st time mmg la excited kan nk wat cmne. huhuhu ;)

pegi lah rehatkan diri tapi hati2 ye, jln ke cameron tu kan berbukit dan ada la tekanan skit bila berbukit tu. suruh keri jgn bawak laju2..sian baby kang pening, pastu muntah dlm perut. bila baby muntak mama dd pun muntah jugak..hahahaha

dd dudu said...

{kak marina}
tq kak marina hehe

kannn, ter'excited plak, cane ;p

ok kuku sila take note ye. jgn bawak laju2 ;p
kang x sampai2 atas kangg, duk muntah2 jek dr bawah hehe.

ryani said...

dd, pegi cameron tu hati2 tau...awak tu baru lagi...jgn lasak2...jgn gedix2 lompat2 bila tgk stroberi besar2 bunge ros besar2 bee besar2 (opss ada ke?) hehe

dd dudu said...

{kak ryani}
okie kak ryani, InsyaAllah dd cube kawal diri agar x over eksaited lalu melompat2 hehe.

Tukang cerita said...

oooo sedeyyyyy...akak terlambat mengtahui berita gembira ini...

Tahniah dudu, kuku sebab skit lagi naik pangkat mummy dan daddy plak...tahniah!

skit2 lagi, meriah lagilah blog ni dgn cerita baby plak.... :)

~akak baghu pi cameron lastweek, tp mcm semua info dah ada kat sini.....
:)

ari tu akka pi refleksologi kat CH, best gak...tp mahai skitlah.....

ms.ruxa said...

Dd nnt g cameron beli map.kt map tu sume ada...hikhik ;)

dd dudu said...

{tukang cerita}

akakkk time kaseyyy heheehee
dd pun baru bgtau minggu lepas sebenanye hihihi

ooooo refleksologi eyy, katne tu

{ms. ruxa}
haha yekeee, ok2 bagus gak idea ituuuu

tq ehh

dd dudu said...

laaa ana keeee

Tukang cerita said...

dudu...akak pi refleksologi kat tanah rata...ada dua kdai kat pekan tu...
sejam rm50...tapi best lah.....cuma duit je lah melayang2.... hihihihiiii.....

dd dudu said...

{tukang cerita}
waaaa 50ringgit tu, kekekeke

tq kak tq tq

ms.ruxa said...

Hahaha...dd x taw ke?cmner leh detect lak?

dd dudu said...

{ms. ruxa}
dd klik profile ar hik2

eh idea ana tuk beli map tu sgt berguna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...