Thursday, March 10, 2011

7 weeks



balik dari cameron hari selasa sebenanye. tapi semalam dudu dan kuku sambung cuti sebab ada appoinment dengan doktor kan untuk checkup.

semalam doktor dah scan bb, hik2 sejuk sejuk geli geli perut aku bile doktor sapu gel atas perut. ahakkkk. lepas tu tengok kat skrin, alahaiiii comelnyeee bb dalam kantung. uhh uhh keciknyee bb, keciknyee kantung ^_^ *balik rumah still menatap gamba scan kekeke

xsangka xsangka.

Alhamdulillah dr. kata jantung bb ok, kedudukan bb dalam rahim pun ok.

hari tu kat cameron aku aktif gak berjalan ke sana kesini, siap panjat2 bukit siket. tapi xpe, panjat bukit xpe kot, jangan jatuh bukit, ok?


nway suke sangat dengan nasihat doktor yang katenye awal2 kehamilan ni xyah beriya sangat, biasa2 je, macam nasihat ibuku lah, hohoho. doktor cume bagi asid folik sahaja, dia kata klu asid folik dah habes datang je klinik bile2 amik for free, hehe. dia kata awal2 kehamilan ni asid folik dan minum susu sudah mencukupi. tapi klu muntah2 masa minum susu then baru ganti dengan obimin. tapi kalau nak amik jugak vitamin lain awal2 ni xkesah, die kate itu vitamin kan, nak amik pun xpe. datang je klinik amik vitamin tu ho ho, nak ikut nasihat doktor lah x yah beriya sangat. buat masa sekarang minum susu yang x sedap tu dengan makan asid folik sahaja.

nanti bile dah up siket usia kehamilan baru amik vitamin lain, ok.
kalau xberjaya minum susu, amik obimin, ok.


erm selepas jumpe doktor, kitorang makan kat Restoran Murtabak Singapura kat seksyen 15 bangi. hari tu tengok JJCM review pasal restoran murtabak singapura kat bangi, rasanye yang ni lah.kottt..

kuku order yang 2 lapis punye.


what say u???
uhukkkk tak 'in' laa dengan selera aku.... selera orang lain okayyy kot...

bagi akuuu, ia sangat kering dengan daging2 halus dan rempah2nye.. susah giler aku nak telan dan habeskan...

ermmm xnak makan lagi... nak murtabak biasa2 je, wuwuuwu








8 comments:

aDieyZa said...

Alhamdulillah if baby ok.. bahagianya bila baca part yg dd kata nampak baby & kantung tu.. so sweet..

obimin tu org kata elok.. besar jugak obimin tu (bagi zana besar sbb zana susah nak makan ubt.. hihihi..

Ciare Baha said...

dd da ade entry label pregnancy, comelnya :) eee msti comel dd ko pregnant 9bulan nanti :D

xsabar jumpe puteri 7 ahad ni :D

rosealley said...

kalo da nampak sket bb dlm scan, tunjuk tau!nak tengoook, hee

aYeNz said...

dd..klu teringin sgt murtabak..cuba try murtabak di kedai zam2..jln TAR, area jamek..dari jalan sogo tu kan(sogo di kanan,area jamek di kiri)..lurus je jln tu..ada kedai makan2..zamzam nama dia..sedap sgt murtabak situ..mee kuah dia pun hebat la..air2 dia smua sedap..wpun apiz order nescafe ais je masa tu..dia kt rasa nesc tu perfect..haha..kitorg lak order air lain2..tp all in all..mmg sedap..

Atiqah Adnan said...

bestnye dapat tgok bb.. hee~
qa nanti 4 or 5 bulan nak scan lagi..
minggu depan nak buat buku.. semua org dah bising tak pergi check up lagi..

betul..bagus nye doc pesan sampai gitu.. hee~ qa ni ibu qa yg pesan awal2 jangan beriya sangat.. relax je.. ^^ tapi mesti jaga makan semua

Queen said...

kakak ipar kak nik ..beli anmum..sampai anak dah setahun lebih anmum tu terperuk la kat situ.....ahahha...

so sebab susu ni mahal kan.. kak nik try friso..sedap..rasa vanilla..

susu ape2 pun boleh..kita nak kandungan kalsium tu..try la friso...nanti kak nik tanya kawan kak nik tu die ade lagi tak free sample tu..kalau ada kak nik bg satu..

betul cakap doktor tu..tak payah beria...1trimester...apa yang ibu makan dah mencukupi utk bb.. =)

nanti masuk secodn trimester..baru la segalanya bermula..3rd trimester..siap la..makan harus banyak..asyik lapor je..hihih. =)

ryani said...

hi dd!! wah bestnye dah 7wks kan? akak aritu debar2 x jadik la dd..huuu sedey sgt...lg seminggu nak cukup 2bln kalo x mmg kita saing2 la nanti...tp adik ipar akak pulak yg lekat..xpela bukan rejeki kitorang tp rejeki org len...(wpun health condition ms tgh debar2 tu betul2 menjurus ke arah 'itu')
ok murtabaj singapore plg sedap penah akak makan kat muar...masa tu akak kecik2 dok melaka so slalu pegi muar mkn murtabak singapore...dan mmg murtabak pertama yg akak kenal adalah murtabak singapore bukan murtabak biasa mcm org jual tepi jalan tu...skang susah nak jmpa murtabak singapore yg sedap...x pyh cicah kuah dal/kari etc, kuah sos tomato hiris2 bawang tu dah cukup...dah2 xnak ckp byk kang dd terliur pulak =P

dd dudu said...

{adieyza}
Alhamdulillah :)

comel jek kantung tu, xsangka xsangka :)

ha ahhh besar betull dd tgk masa doktor tunjuk hari tu, kof kof


{ciare}
heheehe mestilaa daaa ada, terujaaa sudaaa, hew hew

comel ke gemux gemux kekeke


xsaba jugak :D kite dtg laa waktu lebih kurang eyyyy


{rosealley}
okieeeeeee nanti aku tunjuk eyyyyyyyy


{ayenz}
waaa yekee kakyenn, tetibe terliur yummy yummyyyyy


{atiqah adnan}
i folo u~~ heeh tqah dah byk weeks kannn, dd baru 7 weeks.



{kak queen}
ooo kak nik, friso sedap macam susu ceklat dutch lady x?

kof kof

wahhhh suke suke nasihat akak. 2n trimester n 3rd baru beriya siket eh. hehe xleh bygkannn kuat mkn sangat kahhh dd d kemudian hari?

hik2



{kak ryani}
alaaa yekeee kakkk, akak jgn sedey2 eyy.. chill kak chill, mmuahxx

hehe yekeee, tu ar entah2 tempat yg dd makan tu murtabak die kering sangat kot, mungkin yang sebenar adalah sedap kann macam ramai yg cakap ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...